söndag 30 september 2007
En dag på stranden
lördag 29 september 2007
Utflykt till Maryland
Jag svarade lite förvirrat att jo visst, vi har varit på House of Sweden nere vid floden flera gånger. "No, I mean Ikea. That´s the real embassy".
I fredags kväll hade vi fint besök hemma, två av barnens nya kompisar visiterade. Och i dag, lördag, har vi varit på rundtur i Maryland och bland annat tittat till den historiska staden Ellicott. Den visade sig vara mycket trevlig.
Elvis och dotter
När de började misshandla "Cinamon Girl" av Neil Young så gick vi. Worst band you ever saw in Ellicot.
Barnen med kompisar i fredags.
torsdag 27 september 2007
Första loppet i USA
Man kunde välja på hel- och halvmara och med tanke på mina upplevelser på Stockholmsmaran i somras så valde jag halva distansen.
Någon av mina löparvänner som vill hänga på? Kontakta mig i så fall.
I dag blev de äntligen klara med asfalteringen av vår gata. Efter tre veckors dammande.
Fast det är kul att titta på när de jobbar...
Brasilien till VM-final i fotboll! Slog ut USA i semin.
Hederlig svensk finns i USA
Släktet "Hederlig svensk" ligger nära de arter som skriver lappar och påpekar brister i ordning eller städning i tvättstugan eller i köket på jobbet ("Din mamma jobbar inte här" eller "Diska eller dö").
"Hederlig svensk" är dock en global företeelse och inte bara något som hör svenska krusbär till. I lokaltidningarna här i Georgetown har jag redan sett flera goda exempel på "Hederlig svensk".
Under rubriken "Stealing is stealing" skriver till exempel Mr Pyle upprört om hur han uppmärksammat att det stjäls från de tidningsautomater som står i vart och vartannat gatuhörn. Dessa funkar så att man lägger i 70 cent. Sedan kan man lyfta på locket och ta sin Washington Post. Inget hindrar en från att ta fler exemplar eftersom de ligger i en gemensam hög. De allra flesta tar dock disciplinerat bara ett ex och lägger sedan på locket.
Mr Pyle såg dock på sin morgonpromenad häromdagen hur en kvinna ploackade inte ett ex utan tre. Och inte bara ur Post-lådan utan också från USA Today.
"I asked the young lady if she paid for all the papers to witch she replied 'it was none of my business' ".
Denne hederlige amerikan påpekade med viss skärpa att han inte accepterade sådana här stölder. Sedan följde han efter kvinnan, som gick in på en närbelägen restaurang. "She placed the papers on the bar no doubt for the benefit of the lunch patrons. I realized she is in fact the day bartender".
Mr Pyle avrundar sin upprörda insändare med att uppmana alla Georgetown-bor att aktivt ta ställning mot denna form av stöld och bekämpa den med alla medel.
Annars då? Alla är i sina skolor, mer eller mindre förkylda, och själv har jag precis sprungit en 8 km-runda. Funderar lite svagt på att ställa upp på National Marathon i mars. Är i toppform!
I går rensade vi ur källaren och Bob körde iväg en lastbil med skräp. I morgon kväll kommer barnens kompisar Kira och Jordan hit eftersom deras föräldrar ska på party på Jordans skola. Och så har vi hyrt en bil från i morgon bitti och fyra dagar framåt. Så det blir lite utflykter i helgen.
AL (tack för receptet!) tycker att jag tjatar för mycket om vädret. Kan bara kort meddela dagens notering: 27 grader, sol och en stilla bris.
tisdag 25 september 2007
Bilder från i dag
Nu har det blivit över 30 grader varmt här i DC igen. Eventuellt ska det bli åska senare i veckan. Jag måste väl också kommentera GAIS-förlusten i derbyt tidigare i dag. Finns bara ett ord: Orättvist. Eller två: Våldsamt orättvist.
måndag 24 september 2007
Körkort i DC
Därför är det onekligen en smula paradoxalt att det är så svårt att få ett amerikanskt körkort här i DC. Det är nämligen rätt mycket papper som ska till för att man överhuvudtaget ska kunna ansöka om ett. Och nyckeln till en framgånsgrik ansökan är: social security-nummer (SSN). Har man inte ett sådant är det kört, så att säga. Jo, det finns en möjlighet att ta körkort utan SSN, men då måste man ha ett papper som visar att man inte är berättigad till ett SSN. Och det tar minst 6 månader att få fram ett sådant intyg.
Utan SSN eller amerikanskt körkort får man inte heller parkeringstillstånd, så även om man kan köpa en bil så har man ingen möjlighet att parkera den (vi har ingen egen parkeringsplats eller garage).
Valerie som är från Schweiz och som bor strax intill har bott här sedan tidigt i våras. Hon har försökt få tillstånd att få ansöka om att få göra ett körkortstest rätt länge nu. Varje gång jag träffar henne skrattar hon allt mer uppgivet. "Jag måste skriva en bok om det här, det är så absurt", säger hon.
Förra veckan var hon så äntligen klar för att göra testet. Med alla papper snyggt i ordning gick hon ner till körkortskontoret som ligger här i Georgetown. Det var intyg från State Departement, intyg från makens arbete, kopior på visum och det schweiziska körkortet, diverse formulär och blanketter osv. När hon väl kom fram till luckan tittade den stränga damen noga igenom högen - och konstaterade att det saknades ett social security-nummer. Utan ett sådant inget körkort.
Grejen är att Valerie inte är berättigad till ett SSN och att hon därför hade ett intyg med sig som visade just att hon inte är berättigad till ett SSN. Men det var fel intyg. Från fel kontor eller till fel visum eller något sådant. Så det vara bara att börja om igen.
Jag har sedan länge insett att här är det bara att låta Valerie köra på (ja, hon kör väl inte så mycket i o f s) och sedan i efterhand noga kolla in hur hon gjorde och hur jag ska göra och inte göra. Mitt mål är att ha ett amerikanskt körkort i min hand före nästa sommar. Men det vete 17...
Min fru kommer antagligen lättare undan. Hon är nämligen berättigad till ett SSN och bör få ett sådant inom kort. Sedan kan hon fräsa förbi oss andra SSN-lösa proletärer, fixa ett körkort snabbt och sedan köpa bil och ordna parkeringstillstånd. Förhoppningsvis.
Jag får köra med mitt svenska körkort så länge. Vår vän Ingrid från Tyskland körde med sitt tyska kort i tre år utan problem. Ja, det vill säga efter tre år blev hon stoppad i en rutinkontroll och det var väl inte helt lyckat att inte ha ett giltigt körkort då, men det löste sig med en ringa bot. Eftersom hon hade hunnit fixa SSN under dessa tre år så var det sedan en enkel sak att ordna det amerikanska körkortet.
Nåväl, nåväl. Jag klagar en del på byråkratin här i DC. Men det är jag inte ensam om. Och det var väl som någon sa; Antagligen upplevs byråkratin som fruktansvärd för de flesta nyanlända. Oavsett vilket land de anlänt till. Att ha eller inte ha ett körkort är ju dessutom strängt taget ett i-landsproblem. Så jag är i själva verket inte särskilt upprörd. Bara en aning förundrad.
I övrigt är allting jättebra. Barnen stortrivs, vi börjar komma i ordning i huset, vi lär känna en massa trevligt folk och jag har helt lyckats förtränga att jag är room parent.
söndag 23 september 2007
Kort rapport
Helgen har varit trevlig och stillsam, med trädgårdslek (pool och slide), cykelutflykt till zoo, kvällspromenader, god mat, kylt vitt vin. Just nu är tre femtedelar av familjen på marknad tillsammans med en grannfamilj. Jag och dottern är hemma och chillar. Tänkte just sätta mig med en kopp kaffe ute på gården. Eller om jag ska värma lite lunch.
Alla dessa val.
torsdag 20 september 2007
Detta var min dag
- Frukostfix till barnen.
- Bädda sängarna, plocka ut frukosten.
- Se till att alla har med sig rätt saker i respektive ryggsäckar.
- Leverera de två stora till skolan.
- Prata med andra föräldar och lärarna en stund.
- Leverera lillgrabben till förskolan.
- Prata med personalen och andra föräldrar en stund.
- Jogga 12 km på en timme.
- Duscha.
- Dricka kaffe.
- Fixa räkningar, skriva och svara på mejl och annat Internet-jox.
- Städa och packa upp en del som blivit liggande.
- Ordna i källaren.
- Hämta lillgrabben på förskolan.
- Handla lunch.
- Äta lunch. Prata med hustrun.
- Fortsätta plocka i huset.
- Gå och handla basvaror, packa i ryggsäcken.
- Hämta barnen på skolan. Prata med andra föräldrar.
- Dricka kaffe.
- Hjälpa barnen med läxorna.
- Laga middag.
- Äta middag.
- Fortsätta läxhjälpen.
- Diska och städa efter middag och läxor.
- Tjata på barnen om att "Nu är det verkligen dags att gå och lägga sig".
- Läsa godnattsaga för minstingen.
- Läsa några tidningar.
- Tjata på barnen att "Nu får ni faktiskt lägga er ner och vara tysta".
- Dricka kaffe och synda med en cupcake.
- Bläddra runt på våra 250 TV-kanaler. Inget som lockar direkt.
- Sitta vid skrivbordet en stund. Skriva detta.
- Lägga sig med "The dead hour" av Denise Mina.
onsdag 19 september 2007
I´m a double room parent
Jag kan erkänna att jag alltid, under mina 15 år som skolförälder, varit väldigt skeptiskt till att ta på mig uppgiften som klasspappa. Jag är helt enkelt en värdelös lekledare och tycker bara att det är pinsamt att försöka vara klämkäck och fixa utflykter och julfester och vårbasarer. Ångest. På något sätt har jag alltid lyckats krångla mig ur det där klasspappandet. Jag har gärna ställt upp på annat, men klasspappa - nej tack.
Så att jag nu blivit room parent i två klasser samtidigt måste tillskrivas en tillfällig, men vid just vid detta tillfälle fullständigt total, blackout. Min teori är att jag haft en massa papper som skulle fyllas i till skolan och att dessa om room parent lite lurigt låg någonstans i högen. Reflexmässigt måste jag ha fyllt i blanketten som innebar att jag nu ska fixa fram "baskets" till den stora auktionen, gå runt i affärer för att be om donationer, ordna så att vi föräldrar verkligen kan "get together" och lära känna varandra och annat förnedrande.
Hur detta ska sluta vet jag inte. Men på fredag ska jag i alla fall vara skolbibliotekarie, vilket känns som en betydligt roligare och mer intressant, introvert och ickesocial aktivitet. Jag har meddelat Karen, vår trevliga skolbibliotekarie, att jag gärna katalogiserar eller stämplar lite i något undanskymt hörn av rummet.
tisdag 18 september 2007
Amerikanska dammsugare
Peter Andréasson, det finns uppgifter som tyder på att du är rätt kritisk mot amerikanska dammsugare?
Jo.
Vill du utveckla kritiken?
Amerikanska dammsugare av s k Hoover-modell är tunga, låter väldigt högt och är dessutom otroligt ineffektiva.
Menar du att dammsugare av europeisk modell är bättre?
Ja, så här långt kan jag bara se fördelar med de europeiska modellerna. Jag förstår inte hur de amerikanska husmödrarna - för det är mest kvinnor som använt dem - accepterat de här redskapen under alla år.
Du är rätt nyinflyttad till USA. Är det verkligen rimligt att avlossa kritik av sådan här skärpa redan efter en månad i landet?
Jag tycker det. Bara för att man är ny i ett land ska man inte behöva tiga med kritik när den är berättigad. Europeiska dammsugare är smidigare, smartare, snyggare, smalare, smakfullare och stiligare. Dessutom låter de mindre och väger mindre, arbetar mer effektivt och har en bättre följsamhet.
Finns det inga styrkor hos de amerikanska dammsugar-modellerna?
Nej.
Okej. Tack för intervjun.
My pleasure.
söndag 16 september 2007
Flytt, feber och cyklar
Samma container som i Stockholm!
Farsans gamla matbord i USA. Vem hade kunnat ana det?
Äntligen har riddarna, dinosaurierna och alla bilar kommit.
Dottern med Andra världskrigsmonumentet bakom.
Sonen framför Washington Monument.
torsdag 13 september 2007
Presidenten talar till folket men den stora nyheten...
President Bush höll alltså precis nyss sitt oerhört upphaussade tal om USA:s fortsatta aktiviteter i Irak. Men för en som varit atlet sedan 25 år känns ju det som en bisak en dag som denna.
onsdag 12 september 2007
Barnkalas på House of Sweden
Vi gick dit med dotterns klasskompis och hennes föräldrar. Ungarna hade jättekul. Utställningen lockade till aktivitet och utmanade barnens nyfikenhet, vilket säkert också var tanken. Vi har tipsat om temasatningen både på skolan och i förskolan, så förhoppningsvis kan våra barn visa lite av hemlandets barnkultur för sina kompisar.
tisdag 11 september 2007
Prylar på gång
Jag utanför vår skola. Bild: Yngste sonen
På fredag sägs alla våra prylar komma från Sverige, efter att ha varit på väg i drygt fem veckor i en container över den vilda och vidsträckta Atlanten. Jag kan inte påstå att jag saknat så värst mycket av de runt 200 kollin (flyttlådor, möbler etc) som är på ingång. Skulle vara min cykel då. Och gitarrerna. Samtidigt ska det bli skönt att få lite mattor på golven. Det ekar rätt mycket här...
Förskola och skola fungerar fortfarande väldigt bra. Alla barnen har funnit sig tillrätta förvånansvärt lätt och även om språket fortfarande är jobbigt, så låter dom inte det slå ner humöret. Dessutom har vi nu anlitat en "privatlärare", Kaitlyn, som ska träna extra med barnen två timmar per vecka här hemma hos oss. Kaitlyn är lärare på barnens skola och det slumpar sig så att hon bor granne med oss, tvärs över gatan. Varje onsdag och fredag kommer hon hit. Det känns väldigt bra, särskilt som hon är vår dotters favoritfröken.
Frid och fröjd over here, alltså.
måndag 10 september 2007
Irak och terrorism i DC
I morgon är det sex år sedan USA utsattes för terroristattentaten i New York och mot Pentagon, ungefär fem kilometer från den plats där jag sitter just nu. Jag är lite förvånad över att detta datum inte uppmärksammas mer. Naturligtvis är det ett antal artiklar i tidningarna och inslag i TV-nyheterna, men det dominerar på intet sätt flödet här. Då är den pågående Irakdebatten betydligt större (även om det finns samband mellan de båda ämnena).
Kanske är det som USA Today skriver i dag på sin förstasida: "Is 9/11 becoming just another calendar date?"
Annars? Fortsatt varmt, drygt 30 grader. Ett åskoväder sägs vara på ingång.
söndag 9 september 2007
Lite bilder
lördag 8 september 2007
Teknikens under
Det är egentligen helt fantastiskt att man kan sitta här så långt borta och kunna lyssna på SR direkt. Nyhetssändningar på TV är inte heller några problem att kolla. Och Aftonbladets webbplats är en självklar startsida eftersom man snabbt får en bild av det svenska nyhetsläget.
Ibland tänker jag på hur det var för emigranterna för 100-150 år sedan. Det var så definitivt. Man sa verkligen adjö till släktingar och vänner när man flyttade. Nyheterna hemifrån inskränkte sig till några brev om året - i bästa fall. Internet har inneburit ett fantastiskt framsteg när det gäller att hålla kontakten med folk och för möjligheten att hålle sig uppdaterad om vad som händer hemikring.
Nu ska jag koncentrera mig på matchen. Hörs!
torsdag 6 september 2007
Alla barn i grottekvarn
Första dagen på skolan för minstingen började med våldsamma protester, gråt och en son och en far som båda var i stort sett förkrossade. Det slutade dock lyckligt, jag stannade kvar (tillsammans med en mamma till en pojke som också kände sig rätt osäker) och när sonen såg att jag satt där en bit bort så gick det bra. Rätt snart hade han fått kompisar och deltog i de olika montessori-aktiviteterna utan att tveka.
Vi får väl se hur det går i morgon. Jag har fått föreståndaren Ms Lees tillstånd att stanna kvar även då om det skulle behövas. Problemet är bara att jag lovat att "volunteera" på de stora barnen skolbibliotek i morgon förmiddag, så det kan bli problem. Jag har alltid drömt om att bli bibliotekarie och det vore synd att missa chansen nu när den är inom räckhåll.
onsdag 5 september 2007
Denna byråkrati
Jag ska inte belasta alla tusentals läsare med en massa detaljer, men bara det faktum att de kallar samtliga till en och samma tid istället för att portionera ut tiderna över dagen, får ju en att stöna. Man får vänta. Och vänta. Och vänta. Sedan gör barnen ett språktest som tar runt tio minuter. Sedan får man vänta. Och vänta. Jag fick till slut ett utbrott, som dock bara ledde till att jag blev ovän med en av byråkraterna på plats. Vilket kanske inte är så bra när man bara vill därifrån.
"Kan ni inte bara mejla mig resultatet?" undrade jag. Han stirrade helt oförstående på mig. Det var förstås helt omöjligt. Däremot kunde de faxa resultatet till vår skola. Vårt eget personliga exemplar kunde vi bara ta direkt från detta kontor. Så det blev till att vänta ytterligare.
Jag har redan hunnit skaffa mig en favoritkrönikör i Washington Post. Han heter Marc Fisher och han har redan hunnit kommenterat den makalösa byråkratin flera gånger sedan vi kom hit för två veckor sedan. Sist handlade det dock om något annat. Han skrev en kolumn om vilken slogan Washington DC bör ha. Den existerande ("The American Experience") är det ingen som känner till. Så han lät sina vänner i blogosfären komma med alternativa förslag. Några är jättekul:
"D.C: A School-Free Drug Zone!"
"Less Crime Than New Orleans, And Five Feet Higher, Too"
"We'll tow your heart away!"
"D.C: Where the Judges Sue YOU!"
Och den bästa:
"(slogan redacted for national security purposes)"
Inget slår dock "When in Europe - don't miss Skurup". Den är ju fullständigt suverän.
tisdag 4 september 2007
Gamla hjältar
måndag 3 september 2007
GAIS mot botten
söndag 2 september 2007
Best band ever played in NY
lördag 1 september 2007
Ekologi och käk
Det gick bra för vår lilla affär (som fortfarande finns kvar), kanske mest beroende på att vi knappast hade någon konkurrens på den tiden. Under årens lopp ökade dock utbudet och så småningom trängde sig de Krav-märkta varorna också in i konventionella butikers hyllor. Gröna Konsum har faktiskt spelat en stor och viktig roll här. Deras satsning på Kravmärkta varor har gjort att jag konsekvent gått omvägar för att handla där istället för på t ex Ica som har betydligt sämre utbud av ekologiska varor.
De gånger jag har vistats i USA tidigare har jag lätt kunnat konstatera att marknaden för alternativt producerad, miljövänlig mat har varit mycket begränsad. Man har legat långt bakom Sverige i utvecklingen.
Men nu har något hänt. 2005 startade butikskedjan Whole Food, som satsat på att kombinera ett modernt butikstänkande med ett utbud baserat på ekologiska varor. För en gammal ekoveteran är det helt fantastiskt att vandra in i WF och bara häpet stå och kolla på utbudet.
Trenden är uppenbar. Förra gången vi bodde i USA en period, sommaren 2004, var det "low carb" som gällde. Nu är det "organic". Även kedjor som Safeway har hängt på och erbjuder nu ekologiska varuserier av olika slag. Och det roliga är att de ekologiska varorna inte längre står dammiga i en bortglömd hörna av Safeway, utan står helt integrerat med andra varor.
I dag hade hade Washington Post en helsida med tips om ekologiska affärer, restauranger, caféer och t o m en möbelbutik som anammat ekotrenden och säljer "ekologiska soffor". Nu i september arrangeras dessutom "Organic Harvest Month" med massor av aktiviteter, marknader och annat med anknytning till ekologisk livsmedelsproduktion.
Ekologi har alltså i hög grad blivit en intressant affärsidé och allt fler börjar få upp ögonen för att det går att tjäna pengar på något som dessutom i grunden är bra för miljö och hälsa. Tillsammans med en ökad medvetenhet här i USA om det växande klimathotet, innebär den nya ekotrenden att en allt större del av politiken och ekonomin i det här landet konkret måste börja anpassa sig till och visa engagemang för miljöfrågorna.
Det är klart intressant.