söndag 26 augusti 2007

Skolstart i DC

I morgon startar skolorna här i DC. Alla föräldar har fått långa listor med saker som barnen ska ha med sig första skoldage. Det är olika sorters pennor, kritor, block, post it-lappar, pärmar, saxar, lim, tejp och runt 100 prylar till. När vi var på Staples (en affärskedja som säljer kontorsgrejer) i dag för att köpa de sista 25 sakerna på våra listor, så mötte vi en av lärarna på Montessoriförskolan där vår yngste ska gå. När jag berättade för henne att sådana här inköpslistor är ett okänt fenomen i Sverige eftersom skolorna står för i princip allt material, suckade hon och sa att så borde det vara här också.
Men de offentliga skolorna i DC är överlag väldigt fattiga. Det är brist på lärare, läromedel, pengar. Lokalerna är påfallande ofta i dåligt skick, det finns inga gymnastiksalar eller vettiga matsalar. Varje skolas möjligheter bygger i stort sett på två saker: En driftig rektor som förstår hur man kan fixa fram pengar på olika sätt samt en aktiv PTA (föräldraförening) som samlar in donationer, ser till att föräldrarna ställer upp ideellt osv.
I de fattigare områdena finns varken driftiga rektorer eller aktiva föräldraföreningar. Skolorna där hamnar därmed i en ond spiral, där föräldrar med ambitioner för sina barn gör allt för barnen ska få plats i en annan, bättre, public school - ofta belägen i ett mer resurstarkt område. Och skolorna där får alltså en stark PTA, med engagerade föräldar som drar in massor av pengar till sin skola (och som dessutom ofta har råd att donera större summor pengar), vilket gör att det blir lättare att rekrytera en bra rektor...
Hur som helst. Skolstart i morgon. Nere på bottenvåningen ligger nu två fullpackade ryggsäckar och två tillhörande platskassar fulla av skolgrejer. Klockan 8.40 i morgon är det samling på skolgården. För våra två skolbarn är sommarlovet slut. Nu ska de möta den amerikanska skolan för första gången på riktigt.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jag surfade in på Hyde:s hemsida och kollade listorna - fascinerande! Framför allt intressant att en del grejer var specifika för killar resp. tjejer. Ett stort lycka till med första skoldagen (till er alla)!
Kram /Hanna

Charlotte sa...

Vilket äventyr ni är ute på, det verkar jättespännande! Kommer följa bloggens utveckling med stort intresse. Lycka till med alla inskolningar.
Hälsningar Lotta Samuelsson