torsdag 30 augusti 2007

Skolvakter


Vår skola i den priviligierade stadsdelen Georgetown är en av DC:s bättre kommunala skolor. Här graderar man skolor efter elevernas resultat och Hyde Elementary School ligger en bra bit över snittet. Byggnaden ligger vid en lugn gata med sparsam lokal trafik. Men alla public schools har stränga säkerhetsregler. Det innebär till exempel att skolgården och skolhuset är stängda och låsta under skoltid - inga obehöriga släpps in. Behöver man som förälder besöka skolan måste man ringa på vakten och sedan skriva in sig med namn.

Vakten på Hyde är en ytterst korrekt och stabil dam i full uniform. Vid skolstarten varje morgon står hon och blickar ut över skolgård och omgivningar. Likaså vid raster och vid skolans slut. Kan man inte motivera sin närvaro på skolan - eller t o m i närheten av skolan - får man en arg blick och en skarp tillsägelse.

På skolor i mer usatta områden måste man passera en säkerhetsspärr eller sluss för att komma in. Bl a tvingas man gå igenom en metalldetektor liknande sådana man har på flygplatser.

Väl inne på vår skola är dock stämningen oerhört vänlig och trevlig. Vi är glatt överraskade över hur lärare och annan personal verkligen bryr sig om alla barn. Det kramas och pratas och skrattas i stora mängder. Det är nice. Really.

Inga kommentarer: