onsdag 26 augusti 2009

Om H1N1 och amerikanska skolkids

Alla talar om svininfluensan på skolgården här i Distriktet. Det går redan ett antal rykten om insjuknade barn:

"En hel familj ligger sjuk i influensan i ett hus mitt emot postkontoret", berättade en mamma i går. En annan meddelade att deras dotter fått åka hem i förtid från sommarlägret eftersom fler av barnen fått the flu.

Eleverna på skolan har fått extra noga instruktioner om handhygien och att man ska hosta eller nysa i armvecket eller använda näsdukar. Vår nya sjuksköterska ska gå runt i alla klasser med en särskild genomgång.

Ännu så länge, vi är inne på tredje skoldagen, finns det inte ett enda bekräftat fall av svininfluensa på vår skola. Men det är förstås bara en tidsfråga innan det första dyker upp.

Det ska bli intressant att se vad som händer då. Hur många barn kommer att dyka upp i munskydd (vi hade ett barn som gjorde det redan i våras, i samband med det lilla utbrottet)? Kommer skolan att stängas helt?

En särskild fråga som många pratar om är om vaccinet kommer att hinna levereras i tid. Här i USA har myndigheterna bestämt att prioritera bland annat skolbarn och deras föräldrar. Men denna prioritering spelar ju ingen större roll om vaccinet inte finns när flunsan slår till på allvar. Enligt planerna ska den första dosen vaccin kunna börja ges i mitten av oktober. Den andra tre veckor senare.

Eftersom det finns en del logistiska problem med att vaccinera alla USA:s omkring 60 miljoner skolbarn (plus runt 20 miljoner på college), så innebär det i praktiken att de amerikanska kidsen knappast inte kommer att vara färdigvaccinerade förrän tidigast i slutet av november eller början av december.

Och det kan vara för sent.

Den som lever får se. Fram till vi vet hur det går spanar vi alla ivrigt efter det minsta tecken. I går hade t ex Syster Yster ont i huvudet. Tydligt tecken på svininfluensa. Men det var uppenbarligen en mild variant, för i morse var huvudvärkden borta...

Nöff nöff på er alla!

4 kommentarer:

Hanna sa...

Här börjar folk lugna sig lite, men skolan (som ju nyligen öppnat igen efter en 2-veckors stängning pga flunsan) inleder varje skoldag med att dela ut en klick handsprit till alla barn, och förmanar dem att inte stoppa leksaker i munnen, bita på pennskaften osv. I vanliga fall har barnen en egen handduk i skolan som skickas med hem varje fredag för att tvättas, men nu ska handdukarna bytas varje dag.

På makens jobb har en kvinna avlidit i flunsan, men vad jag förstår hade hon svår astma och var dessutom väldigt ovillig att söka läkare. Ingen i hennes närhet har tydligen smittats, vilket ju är positivt i alla fall.

Andningsskydd har jag bara sett ett par gånger, på några anställda i mataffärer. Är dock osäker på om de använde det för att de själva kände sig krassliga eller om de var rädda för att bli smittade.

Ska bli spännande att höra mer om utvecklingen hos er.
/Hanna

Werner sa...

Du kan kanske doktorera så småningom på en avhandling om "Svininfluensa-pandemin: ev. likheter mellan mediapresentation och verkligt förlopp."

Peter sa...

Hanna, det låter ju drastiskt med ett dödsfall i er närhet. Hade det hänt här i trakten hade hysterin varit nära oavsett svår astma eller något annat. Vi får hålla koll på utvecklingen i våra respektive länder och rapportera till omvärlden via våra fantastiska bloggar...

Werner, det är helt klart ett intressant ämne. Och det låter ju lite lockande att kalla sig för Dr. Andréasson. Ska fundera på saker. Kanske kan Hanna och jag doktorera ihop?

Taina sa...

Här har vi fått email från skolan om influensan och hygien regler som vi ska gå igenom med barnen innan de börjar.

I vår kommun (som är liten) så finns det några fall av influensa men inga allvarliga dock. Vissa vill inte ta i hand och hälsa utan ursäktar sig med att "Swine flu, you know".

Ja, de som lever får se vad som händer. En annan grymtar vidare :D