onsdag 3 juni 2009

30 års flykt kan vara över

Om ens tandläkare kommer in i rummet efter att ha beskådat röntgenbilderna och inleder konversationen med:

"The good news is..."

...så inser man snabbt att något inte är riktigt bra. Sannolikt döljer sig en katastrof blott på några meningars avstånd.

För snart 30 år sedan sa min dåvarande tandläkare på folktandvården på Hantverkargatan i Stockholm att jag var tvungen att dra ut mina fyra visdomständer och att det kunde bli rätt besvärligt eftersom de vuxit fram helt snett och galet, allihop. Det handlade mer om en operation än om ett vanligt tandläkaringrepp.

Några månader senare flydde jag till Göteborg, där jag ansökte om tandläkarasyl hos Folktandvården på Friggargatan. Där gick jag några år, men till slut blev trycket från göteborgstandläkarna för stort. De krävde ingrepp och utdragningar. Efter mycket om och men gick jag med på deras förslag. Jag satte mig i stolen, redo att torteras. Då sa tandläkaren att han inte kunde utföra operationen. "Flera av tänderna ligger för nära nervkanalen. Jag måste remittera dig till en specialist".

Några dagar senare flydde jag till Skåne, där jag gömde mig för allt vad tandläkare hette i några år innan jag kände att jag åtminstone borde göra mina normala kollar. Så jag började gå till Folktandvården på Lasarettsgatan. Efter några år började de kräva att jag skulle dra ut mina fyra visdomständer.

Då flydde jag tillbaka till Stockholm. Men tandläkarna fick snart upp spåret och likt Carl Jonas Love Almqvist tvingades jag fly hals över huvud till USA.

Som ni förstår har jag nu fastnat i tandläkarfällan också här i Distriket. Och denna gång kan det vara definitivt. 30 års flykt är troligen över.

Den goda nyheten som jag fick serverad av Dr Gluck i dag var att den gamla lagningen som lossnat var lätt att fixa till. Den inte fullt så goda nyheten var att visdomstanden bakom den tand vars lagning lossnat, nu hade fått hål.

"It's got to go", sa Dr Gluck. Och det är ingen idé att laga lagningen innan visdomstanden bakom är borta, eftersom risken är stor att lagningen kommer att paja när visdomstanden ska dras ut.

Och enligt Dr Gluck var det lika bra att ta bort alla fyra på en gång. Så nu lär det bli så. Jag fick anstånd till efter sommaren, men sedan blir det operation hos en specialist. Nedsövd ska jag visst bli också.

Brasilien är visst ett trevligt land. Kan man begära tandläkarasyl där?

3 kommentarer:

Werner sa...

Vid operationen ska du blunda och tänka på GAIS så känns ingreppet knappast alls.

Hanna sa...

Ja, du är hjärtligt välkommen dit! Men, jag måste nog varna dig:
Inte bara en, utan flera av Vinicius släktingar är... (trumvirvel)... TANDLÄKARE!
En av hans farbröder har faktiskt dragit ut en av mina visdomständer! Jo, det är sant! Och han gjorde det riktigt bra!

Jag kan bara inte motstå detta tillfälle, utan önskar dig nördigt nog:
Good gluck!
/Hanna

Peter sa...

Werner: Eftersom jag är nedsövd så får jag väl drömma om GAIS. Det lär väl bli en mardröm, antar jag.

Hanna: Tack för varningen. Brasilien är alltså rena bakhållet. Good Gluck... hahahaha. Den var bra!