måndag 16 juni 2008

The Bubble

Washington Post kör just nu en stor artikelserie om "The Bubble". Tidningen slår fast att det senaste årens högkonjunktur i västvärlden i allmänhet och USA i synnerhet lett till en överhettning och en bubbla som nu är på väg att spricka. Det handlar om överbelånade fastigheter en gross, finansiell kris, sjunkande aktiekurser, sjunkande konsumtion, kraftigt ökande kostnader för bränsle och energi, ökad konkurrens från främst länder i Asien och ökade offentliga kostnader.

Återigen har landets samlade ekonomikår tagits på sängen med överraskning, bara lite drygt tio år efter att den förra fastighetsbubblan sprack med kraftiga ekonomiska konsekvenser som följd. Priserna på bostäder har nu börjat sjunka, på vissa håll ordentligt. Hus till salu har allt svårare att hitta köpare och nytillverkade fastigheter reas redan ut.

Det ska bli oerhört intressant att följa utvecklingen de närmaste åren. Och som vanligt: Det som händer i USA når förr eller senare i någon form även Sverige.

Från vardagen kan rapporteras att The Brundins, som är på besök från det gamla gänget, just nu är och spanar in Air and Space Museum. Hustrun jobbar och vi andra har börjat städa och packa så smått. På lördag sticker vi på semester till California en vecka och sedan mellanlandar vi bara här en natt innan flyget avgår mot Stockholm. Vi landar i Sverige den 30 juni.

Här är lite bilder från de senaste dagarna:

Party hos oss i lördags och barnen mutades med film. En av mina favoritrullar: Surf's Up. Se den om ni inte har sett den.

Folkligt, festligt, fullsatt. För första gången sedan vi kom till USA bjöd vi in på party i lite större skala. Omkring 50 personer - "våra närmaste vänner" som det brukar heta - minglade...

...drack vin, åt snacks och diskuterade sommarplaner och andra livsväsentligheter. Väldigt trevligt och kul att vi lyckades sy ihop det. Alla verkade glada och belåtna.

Dottern med svenska kompisen Ebba och lillebror Svante. Vi promenerade in till Lincoln Memorial på lördagseftermiddagen. Det var varmt. Som vanligt.

Hyggen, Big Brothers gamla klasspolare från Olovslundsskolan i Bromma. I bakgrunden skymtar Watergatekomplexet.

Ebba passade på att fira sin 9-årsdag i The District och blev uppvaktad med presenter. Och i går kväll bjöd hon oss andra på en smarrig glasstårta. Grattis Ebba!

Men vad gör dom här kungspudlarna här?!

Inga kommentarer: