söndag 1 juni 2008

Ständigt detta val

Maratonföljetongen inför USA-valet rukkar vidare och Hillary Clinton kunde inrapportera en positiv och en negativ nyhet den gångna helgen. Den negativa var att partikommittén bara delvis gav henne rätt när det gäller primärvalen i Florida och Michigan. Rösterna får räknas, men bara till hälften. Trots att det från början beslutats att dessa delstaters primärval inte skulle leda till några delegater på det kommande konventet.

Förvirrande? Säg så här: Har man, som vi, sett HBO-filmen Recount så är inget förvånande längre när det gäller val i det här landet. Den rekommenderas om den dyker upp back home. Kevin Spacey spelar huvudrollen. En skrämmande dramadokumentär om vad som hände bakom kulisserna när Al Gore ytterst knappt förlorade valet år 2000 mot G W Bush. Eller förlorade han egentligen? Och vad hände i Florida?

Den positiva nyheter för Clinton i helgen var att hon vann oväntat klart i Puerto Rico. Hon kammade hem 68 procent av rösterna.

Nu återstår två staters primärval, South Dakota och New Mexico på tisdag- Dessutom en så kallad caucus, Nebraska den 12 juli. Många tror att Hillary Clinton kommer att erkänna sig besegrad på tisdag kväll. Men det märkliga beslutet om Florida- och Michiganvalen kan paradoxalt nog leda till att hon stannar kvar i racet ytterligare en tid. Hon funderar nämligen på att överklaga kommitténs beslut.

USA och val... Vad ska man tycka? Det är lätt att dra på munnen åt det närmast farsartade tumult som verkar uppstå mer som en regel än som ett undantag när det här landet ska utse en ny president. Samtidigt stelnar leendet när man tänker på att detta ändå handlar om världens mäktigaste land med resurser lång utöver vad någon annan nation är i närheten av i dag. Om dom inte ens klarar av det här med val...?

Den som lever får se, som han sa. Mitt grundtips står kvar: Barack Obama mot John McCain i höst. Och det blir fyra år till med en republikan i Vita Huset.

I övrigt: En särdeles behaglig söndag. Vi har tagit en promenad i Georgetown, kollat drakbåtstävling nere vid floden, jobbat i trädgården och ätit god mat. Det är fortfarande ruggigt varmt, över 30 grader.

Inga kommentarer: