fredag 13 juni 2008

Körkortet kirrat

Efter diverse byråkratiska turer och vändor hit och dit och fram och tillbaka, lyckades jag i dag äntligen få ihop alla dokument som krävs i denna stad för att få göra ett körkortstest. Den trogne läsaren av denna blogg vet ju om att jag blev stoppad, och näst intill gripen, av den beryktade Virginiapolisen i söndags. Officeren förklarade att mitt svenska körkort är ogiltigt och jag fick vackert lämna bilen och ta en taxi därifrån.

Min advokat arbetar nu med fallet (jag körde dessutom för fort på vägen ut mot flygplatsen) och under tiden gjorde jag ett försök att fixa ett DC driver's license. Det kändes inte riktigt bra att fortsätta köra med mitt svenska kort...

Fylld av både förväntan och dubier ställde jag mig i den gigantiska kön till disken vid DMV (The Department of Motor Vehicle). När jag äntligen kom fram fick jag skäll för att jag inte tagit med mig originalhandlingarna till hyresavtalet, ambassadebs översättning av körkorsttexten och några abdra väsentliga dokument. Jag vädjade och efter en mycket noggrann genomgång och kritisk skärskådande, så fick jag någon slags stämpel och en nummerlapp till nästa kö: Jag var godkänd att göra testet.

Efter någon timme blev det så min tur och det var dags för nästa tjänsteman att ytterst noga gå igenom samma papper som kollegan gjort. Efter att ha fört samma diskussion, blev jag inskriven och fick sätta mig vid en dator för att göra körkortsprovet.

Det är verkligen inget märkvärdigt. Man ska ha 15 rätt på max 20 frågor och alla frågor har tre svarsalternativ. Frågorna är närmast löjligt enkla. Det tog mig omkring fem minuter att fixa mina 15 rätt - jag hade ett slarvfel så jag behövde 16 frågor.

Därefter nästa kö. Och en ny nummerlapp. Och sedan vänta en halvtimme. Och sedan betala. Och sedan vänta på att ta bild. Och sedan vänta på själva körkortet, som man får med sig samma dag. Totalt tillbringade jag tre timmar i denna trevliga och fönsterlösa miljö i källaren till Georgetown Shopping Mall.

Men det var det värt. Nu har jag ett amerikanskt körkort som är giltigt i fem år och som dessutom funkar som ett ID-kort och ett bevis på att jag bor är här i Distriktet. Tjolahopp!

Övrigt värt att notera:
  • Det var värst vad holländarna tar för sig i EM. 4-1 mot Frankrike imponerar.
  • Fortsatt varmt i DC. Drygt 30 grader i dag också. Vi letade förgäves efter en öppen pool i eftermiddags.
  • I morgon kommer The Brundins from Sweden. Hyggen, Ebba, Svante, Kinna och Perka har i kväll landat i NYC, tar morgontåget till DC och lär vara här runt lunchtid.
  • I morgon har vi också ett party här hos oss. Jag har varit runt och köpt in snacks och dryck halva dagen. Rapport och bilder kommer.
  • Den kände programledaren för NBC:s Meet the Press, Tim Russert, har helt oväntat avlidit, 58 år gammal. Russert var ett oerhört tungt namn inom den politiska journalistiken och var ett av NBC:s självklara ankare i samband med den nu stundande presidentvalet.

Inga kommentarer: