torsdag 5 juni 2008

Tornado, hockey, politik och sommarlov

Det är en historisk dag i dag. Sista dagen på preschool för lillgrabben. I höst väntar den riktiga skolan. Men först ett långt och härligt sommarlov, förstås. Det känns rätt stort och en aning vemodigt, som att vi nu definitivt lämnar småbarnsåren bakom oss. Men lillebror själv är helnöjd.

Onsdagen här i DC blev rätt dramatisk. Strax före hämtningsdags på skolan (kvart över tre) bröt värsta ovädret ut och efter en kort stund utfärdades också en riktig tornadovarning för distriktet med omgivningar. Ett skyfall av sällan skådat mått dundrade ner från himlen och våldsamma kastbyar fick träden att vaja högst betänkligt. Samtidigt smällde det och blixtrade intensiv. En riktig tornado konstaterades cirka tio kilometer öster om oss och ställde till med stora skador på hus och bilar.

Jag kutade bort till skolan för att se om jag kunde vara till någon hjälp. Kvarvarande barn, en del föräldrar och personalen samlades i källaren medan det värsta ovädret drog förbi.

Sedan fortsatte det hela eftermiddagen och kvällen med blixtar och dunder och skyfall. Man märker att vi bor i en annan klimatzon jämfört med Stockholm. Här är väderomkasten betydligt mer drastiska.

Som väntat vann Detroit Red Wings Stanley Cup. De sju svenskarna i laget har hissats till skyarna och till och med Washington Post har skrivit en hel del om hockey den senaste tiden. Henrik Zetterberg utsågs till slutspelets mest värdefulla spelare och Niklas Lidström är den förste europiske lagkaptenen som vunnit titeln.

Slutligen några ord om USA-valet. Alla undrade hela gårdagen varför inte Hillary Clinton tog sin mats ur skolan. Hon verkar vara den enda som inte vill se sanningen i vitögat. Men naturligtvis har hon en baktanke med att inte avsluta kampanjen direkt. Hennes förhandlingsposition är oerhört stark och faktum är att hon har rent numerärt fått fler röster än Barack Obama. I går eftermiddag, lagom till ovädret, började det läcka ut att hon ska meddela sitt formella avhopp här i DC på lördag. Antagligen har hon fått till någon slags uppgörelse med Obama-lägret. Ska bli intressant att se vilken.

I dag blev vi volontärer på skolan bjudna på frukost och barn från alla klasser turades om att framträda och sjunga för oss. Som representanter för 3rd-graders kom Sean, Taylor och - till min överraskning - Syster Yster. De läste varsin text där föräldrarnas insats prisades. Se videon här under. Tyvärr är ljudet inte det bästa, men i alla fall...

Storebror har stuckit iväg på sin två dagars klassresa och han såg väldigt nöjd ut när jag vinkade av honom för någon timme sedan. De ska bl a besöka Williamsburg och en stor nöjespark någonstans i Virginia. Och sova på hotell med pool. vilket kan behövas. Det har aviserats temperaturer på uppemot 100 grader (37 C) de närmaste dagarna.

Nu ska jag ut och köpa belgisk choklad till preschool-fröknarna.

Mycket regn i går:




Sista dagen på preschool:




Plötsligt kom Syster Yster fram och tackade alla föräldrar:


Inga kommentarer: