torsdag 27 september 2007

Hederlig svensk finns i USA

Signaturererna "Hederlig svensk" eller "Skattebetalare" ser man understundom under insändare i svenska dagstidningar. För den som likt mig arbetat ett antal år i lokalpressen, är dessa signaturer välkända, omtyckta och vissa är närmast klassiska i sin upprördhet över det sociala livets små förargligheter.

Släktet "Hederlig svensk" ligger nära de arter som skriver lappar och påpekar brister i ordning eller städning i tvättstugan eller i köket på jobbet ("Din mamma jobbar inte här" eller "Diska eller dö").

"Hederlig svensk" är dock en global företeelse och inte bara något som hör svenska krusbär till. I lokaltidningarna här i Georgetown har jag redan sett flera goda exempel på "Hederlig svensk".

Under rubriken "Stealing is stealing" skriver till exempel Mr Pyle upprört om hur han uppmärksammat att det stjäls från de tidningsautomater som står i vart och vartannat gatuhörn. Dessa funkar så att man lägger i 70 cent. Sedan kan man lyfta på locket och ta sin Washington Post. Inget hindrar en från att ta fler exemplar eftersom de ligger i en gemensam hög. De allra flesta tar dock disciplinerat bara ett ex och lägger sedan på locket.

Mr Pyle såg dock på sin morgonpromenad häromdagen hur en kvinna ploackade inte ett ex utan tre. Och inte bara ur Post-lådan utan också från USA Today.

"I asked the young lady if she paid for all the papers to witch she replied 'it was none of my business' ".

Denne hederlige amerikan påpekade med viss skärpa att han inte accepterade sådana här stölder. Sedan följde han efter kvinnan, som gick in på en närbelägen restaurang. "She placed the papers on the bar no doubt for the benefit of the lunch patrons. I realized she is in fact the day bartender".

Mr Pyle avrundar sin upprörda insändare med att uppmana alla Georgetown-bor att aktivt ta ställning mot denna form av stöld och bekämpa den med alla medel.

Annars då? Alla är i sina skolor, mer eller mindre förkylda, och själv har jag precis sprungit en 8 km-runda. Funderar lite svagt på att ställa upp på National Marathon i mars. Är i toppform!

I går rensade vi ur källaren och Bob körde iväg en lastbil med skräp. I morgon kväll kommer barnens kompisar Kira och Jordan hit eftersom deras föräldrar ska på party på Jordans skola. Och så har vi hyrt en bil från i morgon bitti och fyra dagar framåt. Så det blir lite utflykter i helgen.

AL (tack för receptet!) tycker att jag tjatar för mycket om vädret. Kan bara kort meddela dagens notering: 27 grader, sol och en stilla bris.

1 kommentar:

Anna-Lena sa...

Du ser, temperaturen är på väg nedåt för dig också. Lidingöloppets löpare får räkna med lervälling imorgon förstår jag av väderleksrapporterna, visst skulle du hellre ha det så....