fredag 5 mars 2010

Black History Month

I Distriktet är över hälften av befolkningen svart - eller har african-american background som man säger här. Bland annat därför uppmärksammas Black History Month, februari varje år, rejält här. Det märks på olika sätt, inte minst på skolorna.

I går, torsdag, hade eleverna i fyran och femman ordnat ett "vaxmuseum". Var och en föreställde en person som på något sätt blivit viktiga symboler för de svartas levnadsförhållanden och lika rättigheter.

Här fanns medborgarrättskämpar, första svarta läkaren, idrottstjärnor, första svarta kvinna i rymden, första svarta miljardarären och så vidare och så vidare.

Alla "vaxfigurer" stod uppställda i två olika klassrum, klädda i lämpliga kläder. Genom att klappa figuren på armen så kom han eller hon till liv och berättade om sig själv. När presentationen var klar "frös" sedan figuren igen, tills nästa besökare klappade.

Ja, ni fattar.

Alla skolans elever och lärare och en hel del föräldrar gick igenom vaxmuséet och fick höra olika historier. Barnen hade själva researchat och skrivit sina presentationer och det var både kul och imponerande att gå omkring och höra på alla miniföreläsningar.

Syster Yster spelade en av de modiga unga tjejer som på 1950-talet vägrade resa på sig när det kom vita in på bussen. De svarta skulle trängas längst bak, medan de vita skulle få sitta i den främre delen. Den mest kända "ståupp-vägraren" var Rosa Parks i Montgomery, Alabama. Men det fanns flera som gjorde samma sak tidigare och som både blev gripna och straffade för detta.

Syster Yster vägrar ställa sig upp i bussen.

Hustrun lyssnar på en vaxdocka på skolans vaxmuseum i går, torsdag.

Michelle Obama - USA:s första svarta "first lady".

Svärföräldrarna på vaxmuseum.

Morfar pratar med Jesse Owens.

Åsså ett par bonusbilder. Lillebror förra torsdagen, i spänd väntan på...

...mormor och morfar, nyss avstigna från flygmaskinen.

Inga kommentarer: