söndag 28 mars 2010

Och nu över till sporten och omvärlden

Svärfar är garanterad lycklig i dag eftersom hans Bollklubb (Halmstad) tog första segern för säsongen; 4-0 mot nykomlingarna, klassikerlaget Åtvidabergs FF (som var klart hippa när jag var ung, med lirare som Ralf Edström, Conny Torstensson, bröderna Roger och Benno Magnusson, Roland Sandberg med flera).

Jag måste erkänna att jag tycker att det är rätt roligt att ÅFF är tillbaka i allsvenskan, så här 30 år senare. Det var ortens stora arbetsgivare på den tiden, Facit, som möjliggjorde att en så liten ort i Östergötland faktiskt kunde bli både en nationell och internationell storhet i fotboll.

Facit är borta sedan länge. Vi som jobbar med omvärldsfrågor brukar berätta historien om bolagets fall som en utmärkt illustration till varför det är viktigt med omvärldsanalys. Facit missade till synes helt den snabba utvecklingen av digitala räknemaskiner (och senare datorer) på 1960-talet. Det är dock en sanning med modifikation. Man var inne på den digitala tekniken på tidigt 1960-talet, men gjorde bedömningen att det fanns mera pengar att tjäna med den analoga tekniken. Således la man ner ssin digisatsning redan i början av 1960-talet och under nästan tio år verkade det vara ett rätt beslut. Facit tjänade stora pengar och hade tusentals anställda världen över. Men sedan kom japanerna ikapp och förbi med sina smarta och billiga digitala räknare och Facit gick mot konkurs i raketfart (fast företaget köptes så småningom upp för en billig peng).

Så kan det gå.

Men Kopparvallen i Åtvid är kvar. Och klubben. Det är dock tveksamt om laget kommer att klara sig kvar i högsta serien. Man har inte inlett särskilt övertygande. Och att få stryk av Bollklubben måste ju anses vara rena rama motsatsen till ett styrkebesked. Det blir väl ÅFF, farsans gamla favvoklubb Djurgårdens IF och GAIS som kommer att slåss om kvalplatsen...

Mina grönsvarta Atleter spelar mot svenska mästarna Solna AIK i morgon och allt annat än en förlust måste anses som en sensation, även om Gnaget inlett årets serie svagt.

Här i Distriktet går hockeylaget Capitals mot serieseger, även om det blev förlust i dagens match mot Calgary. Motivationen är väl inte den bästa när man redan är klara segrare, antar jag. Backstrooom har inte varit sig riktigt lik efter OS, men plockar en och annan passningspoäng och är nu uppe i 90 totalt om jag inte tar alldeles fel. Öser han på lite på slutet kommer han över 100 poäng. Det vore ju kul. NHL:s slutspel börjar om några veckor.

För Distriktets andra stora professionella sporter är det mest elände. Basketlaget Wizard spelar uruselt och storstjärnan Arenas hotas av fängelse efter att bland annat ha åtalats för illegalt vapeninnehav. Han är avstängd för resten av säsongen. Baseball-laget Nationals slutade sist i överlägsen stil och det proffslag som normalt har varit mest framgångsikt i DC - Redskins (amerikansk fotboll) - spelade historiskt dåligt förra säsongen och var långt ifrån att nå slutspel. Soccer-gänget DC United spelade sin första ligamatch för säsongen i går och förlorade mot Kansas med 0-4. Ingen vidare start...

Lite GAIS-feeling rakt över alltså. Med undantag från hockeyn då.

I övrigt: Alla barnen har vårlov. Vädret är halvkul. Och vi har precis avnjutit en fantastisk middag; salmoncakes med couscous, sallad och tartarsås. Till detta avnöt bloggaren en källarsval Pilsner Urquell. Övriga familjen drack äppeljuice.

Ps. För den som är intresserad av Facit har en forskare vid Chalmers, Christian Sandström, gjort ett bra bildspel som sammanfattar företagets uppgång och fall. Titta på det här. Ett stycke intressant 1900-talshistoria. Eller kulturhistoria om man så vill.

1 kommentar:

Olle J. sa...

Noterar att hans främsta källa för det eminenta bildspelet är en skrift av min kollega Tom Pettersson i rummet brevid, där denne barrikaderat sig från sin omgivning och sin rumskamrat bakom höga bokhyllor.

Vi kanske kan få en poäng mot AIK med lite tur och skicklighet. Laget brukar skärpa sig mot bra motstånd.