onsdag 24 mars 2010

Mycket sjukvård nu

Det har varit några busy dagar här i Distriktet, så det har inte funnits tid till bloggande. Mycket sjukvård. Bland annat har jag skrivit en artikel till Läkartidningen om det historiska beslutet i söndagskväll. Jag måste säga att det känns oerhört bra att Barack Obama fick igenom reformen, till slut och trots allt. Även om reformen har sina uppenbara brister och inte på något sätt är perfekt, är den ändå ett steg i rätt rikting.

Framförallt är den ett moraliskt ställningstagande: Det är en att skam fattiga och utsatta medborgarna inte haft tillgång basal och preventiv sjukvård i ett av värlens rikaste länder. Nu kommer alla att ha möjlighet att få en försäkring som säkerställer att man får vård om man drabbas sjukdom eller skador.

Äntligen.

Dessutom har vi haft personliga erfarenheter av den amerikanska vården den senaste tiden. Samtidigt som Obama skrev under reformen i går, opererades hustrun på det närbelägna sjukhuset. Allt gick bra och läget är helt under kontroll. Men en operation är ju alltid jobbig både fysiskt och mentalt, så i dag är det sängläge som gäller och Pedro har tillfälligt fått hoppa in som skötare.

Att se den amerikanska sjukvården från insidan är både intressant och lärorikt. Mycket påminner om den svenska vården, men några skillnader finns. Bland annat ställs samma frågor ungefär tiotusen gånger av olika personer: "Är du allergisk mot något?", "Tar du någon medicin just nu?", "Hur mycket väger du?" och så vidare och så vidare...

Det är också betydligt fler människor runt en patient och en operation jämfört med i Sverige. Jag skulle tro att vi träffade åtminstone 25 olika personer under de drygt tolv timmar som vi befann oss på sjukhuset. Och alla ställde således ungefär samma frågor.

Men samtidigt var alla ytterst vänliga och trevliga och svarade snällt på våra frågor, hur dumma de än var. Så intrycket av den amerikanska vården i allmänhet (vi har ju hunnit med ett antal läkarbesök under våra år här) och från vår dag på sjukhuset i synnerhet, måste ändå sägas vara väldigt positivt. Möjligen hade vi tänkt annorlunda om operationen inte gått så bra...

I övrigt kan meddelas att solen skiner, att de båda yngsta kidsen är på skolan och att Big Brother har springbreak, vilket inte är en mask som bor i magen utan vår-lov från sin skola.

4 kommentarer:

Grekland nu sa...

Ja visst är det skönt att förslaget gick igenom! Något bättre måste det väl i alla fall bli nu för en stor grupp människor. Krya på hustrun!

Anna Karin sa...

Pedro är ett fynd!
tycker Anders och Anna Karin

Hanna sa...

Här nere i Sydamerika har axlarna sjunkit några snäpp nu, men OJ vad trött jag känner mig. Mental utmattning...
Det var ju en finfin artikel! Vad kul!

Kram, Hanna

Werner sa...

Lysande Pedro! Tag väl hand om och krama om både Obama och hustru från Werner & Co.