tisdag 6 november 2012

Election Day

Redan före klockan sju i morse ringlade kön rätt lång utanför vallokalen strax intill vårt hus och just nu, ett par timmar senare, står runt 300 personer och väntar tålmodigt på sin tur att rösta. Enligt de som står längst fram är kötiden omkring en timme. Jag ser kön utanför mitt fönster här där jag sitter och skriver och den rör på sig. Långsamt.

Återigen bekräftas bilden av amerikaner som ett tålmodigt och köande folk. Själv hade jag blivit galen av denna effektivitetsförlust... Samtidigt är det ju rätt stort att se att folk är beredda att ge rätt mycket för att utnyttja sin rösträtt.

Flera vänner stod och väntade i kön. Alla skulle förstås rösta på Obama. Förra valet fick han 93 procent av rösterna i Distriktet. Men valet handlar inte bara om presidenten. Här i DC handlar det också om lokalval. Däremot får man inte rösta i kongressvalet, eftersom man inte har någon representation i varken senaten eller representanhuset (dock någon form av "obervatörsmandat" i huset). Denna avsaknad av rösträtt är orsaken till (sannolikt) världens mest spridda protestskylt: 

"Taxation Without Representation" står det på varenda bil som är registrerad i DC. På nummerplåten... Vi har på vår. 

Valdagens inledning var rejält kylig i Distriktet. När jag körde dottern till skolan vid 7.30 var det bara två grader varmt och tydligen hade det varit frysgrader under natten.

Senare i dag blir det nog en promenad bort till Vita Huset. Måste ju kolla in läget. Här är lite bilder så länge:





5 kommentarer:

Anakronisten sa...

Kände inte till att man inte hade full rösträtt i Washington DC. Varför är det så?

Peter sa...

Det är onekligen intressant. Distriktet har alltså varken några senatorer eller ledamöter i representanthuset - och därmed finns det helt enkelt inga kandidater att rösta på. Bakgrunden är att DC formellt inte räknas som en delstat. Om jag inte minns fel gäller samma sak för några andra "provinser", som Puerto Rico, där man är amerikanska medborgare men inte har någon representation i den nationella kongressen.

Annika sa...

STOR dag!
Min Peter väntade i ca 25 minuter på att rösta. På Obama, of course.
Här i NoVa har Obama nog ett stort stöd, men Romney anhängarna är en del de också. Reston är absolut Obama-land.
Vi får se hur det går i denna swing state.
Ja, kyligt idag. Frostigt.
Skönt.
Kollade ion två skolor på min PW idag. SÅÅÅÅ mkt folk.

Ja, nu får vi se...det lär bli en LÅNG natt.

Peter sa...

Annika: Det är väl Nova - och tillväxten av befolkning där - som gör att Virginia håller på att glida över och bli mer liberalt? I södra delen är det ju fortfarande stabilt republikanskt. Vilket man märker när man är där...

Peter sa...

Förresten, kan inte du rösta?