onsdag 26 december 2012

Tradionell judisk-svensk juldag

Sedan vår andra jul här i Distriktet har vi haft traditionen att fira en "svensk-judisk" juldag - en väldigt trevlig blandning av svenska och judiska traditioner och maträtter. Att det skett just på juldagen har berott på en av de saker svenskar och judar oftast har gemensamt: att vi inte har något speciellt firande på juldagen. Förutom dom som kilar iväg till julottan då - men vi tillhör inte dom.

Vi kör lite hanukah, äter lite janssons temptation och om andan faller på - vilken den ju ofta gör efter några snapsar - avrundas kvällen med ett hundratal Neil Young-låtar framförda av er ödmjuka bloggare.

Detta år blev lite speciellt av flera skäl. Först och främst förstås att det av allt att döma var det sista gemensamma firandet på ett tag. Men också för att vi körde en heldag. Så vi inledde hemma hos polarna Alex och Jennifer där vi intog en helt fantastisk lunch och blev sittande i runt fyra timmar och bara åt. Hade inte Alex varit miljöekonom, hade han definitivt kunna jobba som kock på en exklusiv italiens restaurang - han är från Florens.

Sedan fick vi ledigt några timmar. Ja, ledigt och ledigt. Hustrun och jag stack hem och fixade mat och det gjorde även vännerna Beth och Noel. Sedan återsamling vid 19-tiden hemma hos oss, med smorgasbord bestående av en massa små och stora rätter huller om buller. 

Bilden är tagen när vi (äntligen...) ätit klart och precis tänt hanukah-ljusen och ska dela ut julklappar.

Nu är det annandag jul här i Distriktet och det är en helt vanlig dag, bortsett från att kidsen har winter break. Affärer och arbetsplatser är igång och det är lika ont om parkeringsplatsersom vanligt här utanför på gatan...

Om ett par timmar ska jag köra äldste sonen till flygplatsen, hans mer än fyra månader bortavaro från det svenska fäderneslandet börjar närma sig sitt slut. Om en vecka är det dags för Big Brother att flyga hem. Vi andra stannar ytterligare en vecka efter det.

Så ni lär se fler uppdateringar här på bloggen. Ända in i kaklet. 



Inga kommentarer: