måndag 4 februari 2008

Undvik att andas in grishjärna


Om man ser den här rubriken:

Inhaling Pig Brains May Be Cause of New Illness

Om man ser den rubriken, så går det knappast att bara vända på sidan. Så jag läste artikeln som är publicerad - inte i Readers Digest eller "En ding ding värld" utan i dagens Washington Post, Science-redaktionen.

Alltså, hur i hela friden bär man sig åt för att andas in en grishjärna? Svaret ger en inblick i hur en modern slakteri- och köttindustri fungerar. I södra Minnesota finns det ett otal slakterier. På ett sådant, i den lilla staden Austin, slaktas dagligen 1 900 grisar. I denna morbida miljö tas i stort sett alla delar av grisarna till vara. Så även hjärnan. Den packas och säljs sedan vidare till Korea och Kina. Som mat. Till människor.

Ursäkta den dateljerade beskrivningen, men... Tekniken att få ut hjärnan ur den slaktade grisen kallas för "blowing brain" och det är just vad det handlar om. Ett rör sticks in via det hål där ryggraden går in i bakhuvudet, sedan "sugs" hjärnan ut genom en kraftig luftström. Ungefär som en dammsugare. I denna process virvlar små mikrobitar av hjärnan upp i luften och andas sedan in av de arbetare som står och arbetar vid eller nära "the head table".

Efter att ett flertal hjärnsugare blivit allvarligt sjuka sedan denna makalösa teknik infördes, är man nu nästan säker på att det finns ett samband mellan insjuknande och inandning av grishjärna. Teorin är att de främmande bitarna triggar igång kroppens immunförsvar och sätter igång produktion av antikroppar, som dock inte bara attackerar grishjärnan utan också ger sig på kroppens eget nervsystem, eftersom det är väldigt likt grisens.

Så lyd mitt råd och undvik att andas in grishjärna. Och jag har fått ytterligare ett motiv till varför jag bör fortsätta vara vegetarian.

Träningsrapport: Tog en sväng downtown i morse, längs floden och The Mall bort till Washington Monument. Drygt 8 kilometer t o r. Tid: 41 minuter. Regn.

Valrapport: Dagen före supertisdagen. Obama knappar in på Clinton. Det ser ut att bli riktigt jämnt. McCain i praktiken klar på republikan-sidan. Men jag håller med punklegendaren och mina gamla idol Patti Smith, som gav en konsert här i DC häromdagen och citerades i gratistidningen The Examiner: "The presidential election was never intended to be, not should it be, a two-party choise". Det är en paradox att man i ett land, som säger sig vara valfrihetens hemvist i världen, i praktiken bara har två att välja mellan. En slags tvåpartidiktatur vars konsekvenser en sådan som t ex Ralph Nader fick uppleva när han ställde upp som presidentkandidat för det amerikanska miljöpartiet år 2000. Då blev han anklagad för att ha banat väg för Bush's seger eftersom han snodde röster från demokraten Al Gore. Det är en märklig demokratisk ordning...

Sportrapport: Alla tidningarna är fulla med Super Bowl och rubriker i stil med "A Giant Upset", "What a Giant surprice", "Giant lost for the Patriots"...

1 kommentar:

Anna Karin sa...

"The head table" ...mmmmmm...mums!