Man brukar lite lätt föraktfullt säga att svenskar mest pratar om väder och vind när de träffas och det stämmer nog. När jag ringer lilla mamma i Nynäshamn så ägnar vi alltid åtminstone någon minut åt en väderrapport. Varje gång. Även om det var i går vi pratade senast och vädret varit i princip detsamma i Stockholm de senaste tre månaderna (kallt och mycket snö).
Men jag nu avslöja att väder och vind är det absolut mest populära samtalsämnet även här i Distriktet. Frågan är om det inte är mer poppis att prata väder här än back home i det old country.
Det första man säger till någon bekant man stöter på om morgonen är: "How are you?". Och då svarar man "Just fine, and you?" (oavsett hur man mår). Sedan går man direkt in på väderväsentligheter:
"Värst vad det blåser i dag" eller "Äntligen lite vår i luften" eller "Ska det aldrig sluta regna?"
Och i den stilen fortsätter det hela dagen. Det finns ju alltid något briljant att säga om vädret. Särskilt som vädret i dessa trakter påfallande ofta är väldigt omväxlande. I dag har vi till exempel haft över 20 grader varmt. Det har känts som en föraning till sommaren. Samtidigt tornade väldigt mörka moln upp sig och ett tag var jag säker på att vi skull få åska. Men molnen drog bort och solen tittade fram igen.
Nu, klockan halv nio på kvällen lokal tid, är det fortfarande lite drygt 16 grader varmt utanför fönstret. Det är väldigt skönt efter den extrema och långa vinter vi haft här i Distriktet. Minst tre veckor.
2 kommentarer:
Vad det är för väder har alltid varit viktigt - än mer när bonden var så beroende av det.
Dessutom kan det vara som du noterat, steg två i en ritual för hur man närmar sig varandra.
På platser där vädret växlar ofta så finns det ännu mera skäl att prata om det. Inte pratar man i Sahara om att "Vi har sol i dag igen."
Det som Werner påpekar har jag faktiskt funderat lite över. Här säger man påfallande ofta "vilken värme!" - som om det var något ovanligt! Visst växlar det en del, men under hela sommarperioden är det ju oftast mer eller mindre varmt, och 30 grader är vardagsmat. Och ändå... "oj, vad varmt". Så det skulle faktiskt inte förvåna mig om de dagligen påpekar att solen skiner även i Sahara.
Skicka en kommentar