onsdag 2 januari 2008

Deprimerande statistik

Så här runt nyår älskar medierna att sammanfatta året som gått. Jag gjorde det själv under mina år som reporter. Jag skrev om statistik över allt ifrån hur många som varit arbetslösa under året till hur många nya hundar som registrerats.

De amerikanska tidningarna är inget undantag. Statistiken står som spön i backen. En av de mer deprimerande läsningarna är över hur många mord och dråp som skett i "Storwashington" (DC plus förorterna i Virginia och Maryland) under 2007.

Totalt har 418 mord/dråp registrerats. Det är således mer än ett per dag. Jag har alltid fascinerats av hur stabilt antalet dödsfall i trafiken är räknat per år. Normalt brukar det skifta med max några procentenheter. Samma sak är det med mord och dråp här. De sista åren har det varje år mördats runt 400-500 personer per år. Det är som om det är någon slags naturlag. Sätt ihop ett visst antal personer med en viss socioekonomisk, demografisk, etnisk och kulturell blandning så innebär det 450 mord eller dråp per år, plus/minus 5 procent...

Flest människor dödas i de sydöstra förorterna till DC. I Prince George's County dog det 144 personer förra året som en följd av våldsamheter.

I vår del av Washington är det lugnt. Det är det enda polisdistriktet som inte rapporterar ett enda mord eller dråp på hela året. Detta visar också hur extremt segregretat The District är.

Totalt sett var antalet mord och dråp oförändrat jämfört med 2006. I DC (förorterna exkluderade) ökade dock dödsfallen med nästan 10 procent, från 169 till 181. Om man tittar 15 år tillbaka har dock morden och dråpen minskat rätt ordentligt i DC. Toppnoteringen är från 1991 då nästan 500 personer mördades eller dräptes inom The Districts gränser. Fast på den tiden var siffrorna lägre i förorterna, så den slutsats man kan dra är att många av de sociala problemen flyttats ut från centrum och numera främst hittas sydost om Washingtons stadsgräns.

Washington med förorter är ett storstadsområden med omfattande och allvarliga sociala problem och staden brukar räknas till de 10-20 "farligaste" i USA. Det gäller inte bara statisktiken för mord och dråp. Även annan kriminalitet ligger högt upp på de nationella topplisorna.

Det är rätt paradoxalt att huvudstaden i världens mäktigaste land har sådana omfattande problem med allvarlig brottslighet, fattigdom och social utsatthet.

Inga kommentarer: