tisdag 1 januari 2008

Field Trip

Vi stack på utflykt till Mont Vernon, men ägnade oss mest åt att spana efter den vithövdade örnen. Dock utan framgång den här gången.

När vi kom hem kom plötsligt lillebror ner som en medeltida riddare.

Nyårsdag. En förmiddagspromenad ner till bankomaten visade att alla butiker var öppna som vanligt. Konsumtionen tar aldrig semester i det här landet.


Barnen och jag åkte på fågelexkursion längs Potomac, förbi Alexandria och ner till Mont Vernon - George Washingtons gård ett par mil sydost om DC. Det var andra gången på en vecka vi stack ut och kollade fåglar, för en knapp vecka sedan stack vi uppströms Potomac, till Great Falls.


Målet är att se den vithövdade örnen, Bald Eagle. Den är inte vanlig, men det finns några strykande ex längs floden. Vårar och somrar finns det dessutom några häckande par. Ännu så länge har vi inte sett någon, men snart så...

Däremot har vi sett vråkar, fiskgjusar, hägrar, hackspettar och en hel del annat. Fortfarande är jag rätt osäker på den amerikanska ornitologin. Jag fick en fågelbok om arterna i Virginia i födelsedagspresent och försöker plugga in, men det är inte så lätt när varenda pippi är ny.


Det har varit en makalös dag här. Runt 12 grader (säkert över 20 i solen), klarblå himmel. Kalas!

Vår första amerikanska nyårsafton var väldigt trevlig. Vi var hos några vänners grannar, åt god mat och skålade i champagne vid 12-slaget. Ett fåtal fyrverkerier bara, här finns inte alls den traditionen. I så fall är det organiserat av kommunen under överinseende av både polis och brandkår.


Festvärden, Jonathan, är uppvuxen i DC och han berättade om hur det var under "the riots" i slutet av 1960-talet (han var runt 10 år då). Kravallerna var omfattande och hade sitt epicentrum bara ett par kvarter ifrån där vi var, runt 14:e gaten (festen var på 16:e). Han sa bland annat att saker och ting egentligen inte lugnade ner sig förrän en bit in på 1990-talet. Otroligt intressant att höra från en som faktiskt varit med hela tiden.


George Pelecanos har beskrivit det här i sin bok Hard Revolution. Rekommenderas.

God fortsättning!


Inga kommentarer: