söndag 27 januari 2008

Äntligen en dammsugare

Storseger för Obama i South Carolina och Edwards verkar körd. Men bedömare i min närhet menar att Clinton fortfarande måste betraktas som favorit. Nästa tisdag, den där superduperdagen, lär väl ge en fingervisning om vem som blir demokraternas presidentkandidat. Kul och spännande att se hela showen på plats.

USA laddar för övrigt upp för två superdagar om en vecka. Två dagar innan alla primärval hålls den 5 februari, spelas nämligen Super Bowl, finalen mellan vinnarna i de två olika proffsligorna i amerikansk fotboll som finns här i landet. Tidningarna ägnar redan flera helsidor varje dag inför matchen och dagligen sänds flera specialprogram i olika TV-kanaler som bara fokuserar på söndagens Super Bowl.

Patriots kommer att vinna lätt. Kom ihåg var ni läste det först.

Annars är den stora grejen här att min jakt på en vettig dammsugare nu är slut. Miele är märket och den är tyst, effektiv, smart. Jag trallade och dammsög och skrattade och grät glädjetårar här hela fredagen. Lycka är en bra dammsugare. Jag är en lycklig man.

Storebrors alla skoltester och -besök är över. I torsdags var vi på den sista intervjun. Alla dokument är inskickade. Nu är det bara att vänta på antagningsbeskeden, som lär dyka upp i mars. Det är ett märkligt och rätt otrevligt system de har här. Vi har sett flera barn som uppenbarligen tagit rätt illa vid sig av "teststress". Vi har sökt till fyra olika skolor, men jag har hört om familjer där man sökt in på uppemot tio olika plugg. Det måste vara en oerhörd belastning på barnet men också på föräldrarna. Varje skola tar minst en heldag att söka till om man räknar ihop tid för tester, intervjuer, besök, dokumentfix osv.

Men nu är det klart för vår del.

Ett alternativ är förstår att gå på en public middle school. Nackdelen är att de offentliga skolorna här i DC blir allt sämra ju högre upp man kommer. Samtidigt finns det bättre och sämre skolor. Jag var på ett möte i fredags eftermiddag, som några föräldrar tagit initiativ till. Ju fler "vettiga" (om ni fattar vad jag menar) föräldrar som låter sina barn gå på public schools, desto bättre blir dom. Det är som en god spiral. Engagerade föräldrar innebär mer motiverade barn som leder till att det blir lättare att anställa och behålla bra lärare som ger skolan ett bra rykte etc, etc. Å andra sidan är det oerhört lätt att spiralen blir den omvända och att föräldrar försöker få in sina barn på privata skolor med alla till buds stående medel. Och att de offentliga skolorna på detta sätt töms helt på engagemang.

Syftet med mötet i fredags var just att bryta en dålig spiral och försöka få fler föräldrar att stanna kvar i det offentliga skolsystemet också högre upp i åldrarna. Intresset var dock måttligt. Det kom totalt ett tiotal föräldrar från de tre elementary schools som "levererar" barn till "vår" middle school.

Helgen har ägnats åt barn och kompisar. I fredags kväll var vi hemma hos en kompisfamilj och sedan delade vi upp barnen så dottern tog med sig sin kompis hem till oss för en sleepover medan storebror sov över borta vid Dupont Circle. Hos oss spelade vi Cluedo i flera timmar. Jag vill inte skryta, men jag är en jävel på Cluedo.

I går, lördag, var det kallt men soligt och vi var ute nästan hela dagen i våra närmaste parker, Montrose och Rose. Framemot kvällen bytte vi tillbaka barnen och sedan ägnades kvällen åt omväxlande valvaka och NHL:s All Stare Game.

I dag kommer några andra av barnens kompisar över efter lunch. Och sedan rullar veckan igång igen...

2 kommentarer:

Anna Karin sa...

Grattis till dammsugaren! Och ett ännu kraftigare grattis till att testperioden är över. Så skönt!
AK

Gösta sa...

Roligt att ditt ego mår så bra