söndag 11 oktober 2009

Amerikanska överdrifter

Var ute och joggade i förmiddags. En härlig tur i bästa tänkbara väder. Sprang längs Potomac, floden här intill, och plötsligt kom en räddningsbåt framkörande i värsta hastigheten. En bit längre bort (vid Jack's Boathouse för er som varit här) stod två gigantiska brandbilar, två ambulanser, några polisbilar samt en bil som såg ut som någon slags ledningscentral.

Jag stannade förstås till och kollade vad som var på gång. Hade en gasledning exploderat vid Jack's? Eller brann alla kanoter?

Nä. Det visade sig att det var en person som ramlat i vattnet.

Sammanlagt åtta fordon med totalt omkring 30 personer ur räddnings- och polisstyrkan på plats. För att rädda en person (förutsatt att uppgiften jag fick stämde).

Hur det gick för den som ramlat i vattnet vet jag inte. Men räddningspersonalen såg ut att ta det väldigt lugnt och stod mest och pratade i smågrupper. Så det var uppenbarligen inget akut.

Det är inte första gången som jag konstaterar att räddningskåren här i DC reagerar våldsamt överdrivet. När vår granne David fick magsmärtor får något år sedan ringde hans fru larmnumret 911. Fem minuter senare kom en ambulans. Och halva brandkåren.

Jag vet inte om det här är bra eller dåligt. På ett sätt tycker jag att det är utmärkt att det finns rejäla resurser för brand- och räddningsinsatser. Men å andra sidan känns det våldsamt överdrivet att skicka 30 personer, sju stora fordon och en snabb räddningsbåt för att rädda en person som ramlat i vattnet. Den isatsen lär ha kostat rätt mycket, om jag säger så...

För övrigt kan meddelas att svärföräldrarna lyckligt landat i det gamla landet, att Lasse Lagerbäck lydde mitt råd och avgick (se förra inlägget) samt att Redskins förlorade mot Carolina i eftermiddags.

Tror det är dags för coachen Jim Zorn att avgå...

4 kommentarer:

Werner sa...

Jag gick och såg filmen "Bananas" om Dole och arbetare i Nicaragua. Mycket intressant. Självklart blir man upprörd över hur samvetslöst Dole agerade då på 70-talet och det var det som betonades. USA-kapitalismens värsta avigsidor.

Men det fanns också sekvenser som tydligt och medvetet belyste det negativa med detta med stämningar på miljonbelopp, även om detta aldrig nämndes explicit. Det gör att man kan bättre kan förstå varför Dole beter sig som de gör i dagens läge. I svenska media finns inte den balansen.

Taina sa...

Dessa överdrifter "känns bra" på ett sätt, för de tar ju ingenting för givet. Det kan vara så många orsaker till en olycka och då behövs olika styrkor.

Samtalet om magsmärtor och halva brandkåren är ju något överdrivet. Vad kan de göra åt det?

Området vi bor i har en internatskola med mycket rika små trollungar. När larmet går där av någon outgrundlig anledning tycks ALLA komma dit.

Det behövs balans i allt såklart.

Och spring inte för nära floden nu om du inte vill uppleva spektaklet själv. En annan tar inte många springsteg nu :(

Peter sa...

Werner: Jag har inte sett filmen, jag tror inte den ens går att se här i USA annat än möjligen i samband med speciella visningar. Men visst är det sanslösa stämningar och sanslösa belopp. Däremot vet jag inte hur detta påverkar Doles agerande - och vad svenska medier missat i rapporteringen. Utveckla gärna om du hinner.

Taina: Tack för omtanken, jag lovar att inte springa för nära flodkanten. Lycka till med den stundande operationen!

Unknown sa...

Go Panthers go!!! Äntligen lyckades "vi" vinna efter förlust på förlust.