tisdag 6 oktober 2009

Back home

Hemma igen efter ett långt skutt över den atlantiska oceanen. Och vad får jag höra? Att GAIS förlorade derbyt mot IFK Göteborg med 1-2. Avgörande mål för IFK i 94:e minuten.

Jag skriver det igen: i 94:e minuten.

Varför blev jag inte förvånad?

Annars var det hur kul som helst att komma hem. Barnen var glada trots att jag inte köpt några presenter, middagen var klar och utsökt god och svärfar hade haft den utomordentligt goda idén att ställa in ett par Sam Adams i kylen. De smakade fantastiskt gott efter några dagar med blaskigt danskt öl.

Kort sammanfattning sedan sist: Lämnade Stockholm och åkte söderut med tåget i torsdags. Klev av i Malmö och tillbringade aftonen hos farbror Lasse, som bjöd på en fantastiskt god torskmiddag med lika fantastiskt gott vitt vin till. Sedan gick på Debaser och kollade in deras Neil Young-afton. Synnerligen sympatisk kväll.

På fredagen gjorde vi gemensak sak med Barack Obama och stack till Köpenhamn, där vi träffade vår gamle vän, broder Steff. Köpenhamn präglades förstås helt av OS-omröstningen. Strax efter kl 17 tog vi oss till Rådhuspladsen för att kolla in vilken stad som fått OS 2016. Vi kom precis lagom för att höra att Chicago och Tokyo röstats bort i första omgången, vilket ledde till många besvikna stön och utrop. Därefter var det ju mest en formsak att Rio skulle utses. Vilt brasilianskt jubel förstås.

Själva drog vi oss bort mot Nyhavn och en tibetansk krog, där det inte fanns en firande brasse så långt ögat kunde nå.

Lördagen ägnades åt en gammal favvo: inomhusgolf. På grund av nackspärr och smärta i vänster axel kunde jag dock inte göra mig själv rättvisa, utan slutade sist. Broder Steff vann tämligen enkelt, men så tjuvtränar han ju också varje år i Sandviken, vilket rimligen borde rendera Farbror Lasse och mig ett rejält handicap på en 15-20 slag sisådär. Vilket i så fall innebär att Lasse vann knappt något slag före mig och att Steff slutade på en hedrande tredje plats.

Därefter tog vi tåget norrut och kollade in Edvard Munch-utställningen på Ordrup Gaard. sammanfattning: Väl värd ett besök. Missa inte den separata 50-talsutställningen i Finn Juhls hus, som ligger i ett hörn av gården. Bara att ställa frågan "Vor kan jeg finn Juhls hus?" på hemsnickrad danska är ju rätt skoj... Jag frågade en fem, sex gånger och det var lika kul varje gång.

Kvällen innehöll sedan såväl thailändsk middag på Porn Sak (lämpligt namn eftersom vi befann oss i Vesterbro) som dansk live-blues. Dejligt.

Söndagen innebar en utflykt till Diesel House, där vi kollade in när dom startade en av världens största dieselmotorer - fyra våningar hög. Motorn dras igång av museala skäl två gånger i månaden och körs i fem minuter till ett helvetiskt dån och en stickande lukt av diesel. Ett måste för alla diesel-vänner. Härligt om man är bakfull. Vilket vi inte var, måste jag poängtera.

Sedan skildes våra vägar, Broder Steff åkte norrut för att ta färjan till Helsingborg medan farbror Lasse och jag tog tåget tillbaka till Malmö. Det blev en tämligen avslagen och slapp söndagseftermiddag och dagen efter var det dags att kliva på planet och flyga hemåt.

Jag ska lägga ut lite bilder av min skandinaviska vecka senare. Jag förstår att ni brinner av nyfikenhet.

Slutligen kan jag meddela alla oroliga läsare att mor nu fått tillbaka sin TV-bild (se tidigare inlägg).

2 kommentarer:

Taina sa...

Welcome back och ja, jag väntar med spänning på bilder :D

Hanna sa...

Låter ju som att Skandinavien-turnén, som verkade börja i mer eller mindre katastrof enligt tidigare inlägg, slutade på topp i alla fall!

/Hanna