tisdag 19 augusti 2008

Den amerikanska känslan för ansvar

Det är intressant att se hur ansvarsfrågor behandlas i USA. Vi har ju, efter ett år här i landet, vant oss vid hur man som förälder måste skriva på en massa papper så fort ens barn ska göra något med skolan. Om de så ska ut och gå till närmaste park så måste vi skriva på ett papper där vi godkänner att skolan tar med sig ungarna på denna lilla utflykt.

Naturligtvis beror detta på den ständiga rädslan att bli stämd. Ansvarsfrågor är ofta lika med domstolsförhandlingar här. Det är ofta bra. Men ibland blir konsekvenserna rätt absurda. För att exemplifiera:

I dag var jag och kidsen och hälsade på vännen Robert och hans två döttrar. De bor fem minuters gångväg från oss och i deras bostadsrättsförening finns en mycket trevlig pool som verkligen är lockande när det är drygt 90 grader ute. Ja, Farenheit.

Vid denna lilla trevliga pool finns en heltidsanställd badvakt. Det är inte särskilt ofta någon badar där. När vi kom i dag var vi de första gästerna. I går hade det visst varit åtta personer under hela dagen. vad badvakten gör hela dagarna är en gåta, men så fort det är en enda person i poolen så måste hon sitta vid poolkanten med ett särskilt flytelement i knät, redo att likt en livräddare i Tylösand eller Santa Monica, kasta sig i den 1,40 meter djupa bassängen.

Att Robert sagt till henne att både han och jag kan ta ansvar för våra egna barn spelar ingen roll. Det är hennes arbetsuppgift att sitta där vid poolkanten, redo att springa ner i vattnet, så fort det är någon i bassängen.

Det är likadant i de publika, offentliga, kommunägda poolerna runt om i stan. Badvakterna sitter på helspänn hela tiden. Av - för mig obegripliga - ansvarsskäl är cyklop förbjudna. Likaså simfötter, armpuffar och en del andra saker som är rätt självklara i svenska badsammanhang.

En följd av denna syn på ansvarstagande är att en del föräldrar verkar frånsäga sig sitt eget ansvar för ungarna. Jag har sett barn i treårsåldern vars föräldrar ligger och solar medan kidsen tumlar runt i vattnet utan simförmåga eller flytetyg på sig.

Det här med synen på ansvar tycker jag är väldigt intressant. Vi har redan haft en liten diskussion kring cykelhjälmar här på bloggen tidigare. Skillnaden i ansvarssystem blir särskilt tydlig inom hälso- och sjukvården, där vi i Sverige har en särskild ansvarsnämnd som beslutar i ärenden som rör felaktigheter inom vården. I USA finns inget motsvarande. Här möts istället parterna i rätten, i ett tvistemål där patienten stämt den eller de enskilda som gjort fel i samband med en behandling.

Hur som helst. Poolen var förträfflig, vädret kanon och i dag har vi i stort sett lyckats packa upp alla väskor vi hade med oss från Sverige. Jag har precis kommit in från en vattningstur i trädgården och fått uppskattningsvis 25 myggbett.

Lite tråkigt med min gamle kompis Stefan Holms fjärdeplats i höjdhoppet. Jag tycker att han gjorde fel som sparade sina två hopp till 2,36. Han skulle tagit 2,34 i andra och sedan haft tre nya fräscha försök på 2,36.

Jag är gammal höjdhoppare. Jag vet vad jag pratar om.

Inga kommentarer: