tisdag 2 oktober 2007

Aktiviteter i mängd

När vi började diskutera att flytta till USA och att jag i så fall i första hand skulle vara hemmaman, så tänkte jag att här öppnar det sig vissa möjligheter att förverkliga sig själv och så. Även om jag hörde från säkra källor att livet som skolbarnsförälder i USA präglas av krav och engagemang, så tog jag rätt lätt på den informationen.

Nu vet jag bättre. Med tre skolbarn i två skolor är det knappt så att jag får tid över att hinna städa huset med helvetsdammsugaren Dyson. Det är möten, frivilliginsatser, samtal med lärare, tvåtusen formulär att fylla i, PTA-aktiviteter och mängder av andra åtaganden.

Dessutom tar barnens läxor väldigt mycket tid. Jag skulle tro att jag ägnar i genomsnitt två timmar varje dag med att hjälpa till med läxorna. Naturligtvis krävs det en del extra insatser eftersom barnen måste få en del översatt från engelskan, men jämfört med den svenska skolan så är det väldigt mycket homework over here.

Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag tycker mängden läxor är bra eller dålig. Å ena sidan är det ett bra sätt att lära barnen att arbeta disciplinerat och ge dem en studievana som de säkert kommer att ha nytta av resten av sin långa studietid (vi pluggar ju allt längre överlag). Å andra sidan tar ju läxorna tid från sådant som kan vara minst lika utvecklande och dessutom betydligt roligare; sociala kontakter, läsning, webbsurfande och - inte minst - lek. I dag tvingades jag tacka nej till ett erbjudande från några kompisar som undrade om barnen ville följa med till en park. De hade helt enkelt för mycket läxor.

Samtidigt ser jag ju att barnen suger åt sig kunskaper och det nya språket och att läxorna bidrar till att det går snabbare att snappa upp en massa saker. Det finns fördelar och det finns nackdelar. Förr var allting så enkelt, så svart eller vitt. Nu är det bara en massa nyanser och "å andra sidor" hela tiden.

För övrigt kan jag meddela att min gode vän M, AIK:aren i regeringskansliet, hoppade på min inbjudan att kuta National Marathon. Så nu ska det tamefan bli springa av! Och att klockan nu är 9 pm lokal tid (21) och att det är omkring 25 grader ute... Samt att jag är gräsänkling eftersom min fru åkt ner till Florida. Där är det visst 31 grader.

Inga kommentarer: