måndag 15 oktober 2007

At the Pumpkin Farm

Jättetrevlig bondgård.

Många pumpor.

Många barn och rätt många föräldrar.

Vi tog med oss tre pumpor hem.


I dag var lillebror och jag på Potomac Vegetable Farms tillsammans med resten av preschool-gänget på Georgetown Montessori School. Vi fick åka en gul skolbuss dit och sedan med ett höladss sista biten. Bondgården, som ligger i Virginia, en knapp halvtimmes bilfärd från DC, drivs ekologiskt. Här odlas grönsaker i mängder. Tomater, broccoli, squash, gurka, bönor, olika lökar, sparris, frukt och bär och en massa annat. På gården finns även djur - grisar, höns och hästar bland annat.

Och så pumpor förstås. Stora pumpor, små pumpor, monterpumpor, gula pumpor, oranga pumpor, konstiga pumpor och vanliga pumpor. Det märks att det är Halloween snart.

En del av gårdens mark hade sålts till ett kooperativ, en slags ekoby där det bor omkring 20 familjer i varsitt hus. De har gemensamma lokaler och äter tillsammans tre gånger per vecka, men äger sitt respektive hus och tomten omkring. Flera av dem arbetar på farmen eller på andra ekologiska gårdar i närheten.

Intressant att se att det finns sådana alternativ. Det finns många likheter med flera projekt i Sverige, till exempel ekobyar utanför Göteborg och på Österlen. Dock möjligen pumporna undantagna.



Inga kommentarer: