söndag 25 november 2007

Sweden i DC och US

Jag vet inte om det var det där reklaminslaget som jag såg i TV häromdagen som fick mig att börja fundera. Eller en artikel i lokalblaskan The Georgetown Current. Hur som helst. Sverige är förvånansvärt mycket närvarande i det här landet.

Reklaminslaget handlade om en mässa för "riktiga män" som inleds inom kort och där det företrädesvis visas och säljs prylar som motorsågar, jaktvapen, fyrhjulingar, skogsmaskiner etc. Huvudpersonen i reklamen berättar stolt att han alltid är skitig om händerna och att han minsann "never opened a catalog from a Swedish furniture company".

The Current skrev om att det svenska gummistövelföretaget Tretorn (numera ägt av Puma, men fortfarande med en svensk prägel) öppnat sin första butik i USA här i Georgetown. "We are big on preserving our Scandinavian heritage. Swedish cookies, Absolut Vodka and other "svenska" items are displayed in wooden boxes in shapes reminiscent of the Swedish flag" berättade Tretorns talesman för tidningen.

Volvo och Saab är vanliga på gatorna här. HM har ett antal butiker runt om i landet, bland annat i Georgetown. House of Sweden har på kort tid etablerat sig som en spännande utställnings- och mötesplats i stadsdelen i synnerhet, men också över hela DC. Washinton Post hade en helsida om Astrid Lindgrens 100-årsdag häromveckan. Ikea har medvetet gått in för att behålla sin unika svenska karaktär och är faktiskt ett av de mest kända varumärkena här.

Kort sagt, det finns en hel del som påminner folk om Sverige och vad det svenska står för, vilket naturligtvis känns både roligt och intressant för en svensk. Vad står då det svenska för? Jo, reklaminslaget om den manliga mässan sammanfattar det nog rätt bra. Det är jämställdhet, trygghet, säkra bilar, ljus, smakfull och funktionell design, renhet, miljötänkande och liknande. Positivt laddade begrepp, helt klart. Åtminstone i det här sammanhnaget. Till och med vårt skattetryck ses som något bra bland många jag pratat med. Ni får ju en massa för er skatt - bra skolor, sjukvård, äldreboenden... Så kan det låta.

Helt klart är "Sverigebilden" oerhört mycket mer positiv här i USA än vad åtminstone jag fått en uppfattning av utifrån diskussioner i medier och bland politiker i Sverige. Det skulle vara det där om råbarkad manlighet då. Där har vi kanske inte riktigt nått fram. Men, hey, jag är ju här. Så den bilden ändras snart.

Och man bör kanske notera att det fortfarande händer rätt ofta att den amerikan man pratar med tror att Copenhagen är huvudstad i Stockholm och att det vore fabulous att åka till Swtitzerland någon gång och see some icebears.

Annars då? Jo, söndagen har varit "crispy". Vi var och vandrade lite i skogen på eftermiddagen med några vänner och sedan bjöd jag hela gänget på homemade applepie med glass och varm choklad. Närapå trivselfascism faktiskt.

Inga kommentarer: