måndag 3 maj 2010

Mest för fotbollsnördar

Mina Atleter från Göteborg spelar mot all förmodan riktigt bra. Noll noll är väl normalt inget resultat att glädjas över, men när det är de överlägsna serieledarna Helsingsborgs IF som är på besök, så är det ju fullt godkänt.

HIF tränas för övrigt av en gammal bekant; Conny Carlsson. Ni fotbollsnördar vet säkert att tvillingbrorsan heter Jerry och att de båda spelade i IFK Göteborg under klubbens storhetstid under 1970- 0ch 80-talen.

Conny och Jerry. Bara namnen väcker ju respekt.

Mindre känt är möjligen att tvillingbröderna kommer från arbetarstaden Oskarshamn, där er blygsamme bloggare råkar vara uppvuxen. Conny och Jerry försvann dock från denna stolta stad redan i mitten av 1970-talet, så jag hann aldrig bli närmare bekant med dom.

Ett annat känt brödrapar i IFK Göteborg under samma period var för övrigt de tystlåtna norrlänningarna Tord och Tommy Holmgren. Annars var väl "Röde Ruben" Svensson en av de stora profilerna, åtminstone politiskt. Han var aktiv i KPML(r) och skrev krönikor i Proletären. Efter spelarkarriären fick han jobb som vaktmästare på Ruddalen om jag inte minns fel och vi hade sällskap flera gånger när vi cyklade till våra respektive jobb längs Dag Hammarskjöldsleden i västra Göteborg. Själv jobbade jag då som metallarbetare på Specma Dunlop. Ägnade mina dagar åt att tillverka hydraulkopplingar.

Någon måste ju göra det också.

För övrigt ligger Oskarhamn ett längre stenkast från den urbana centralorten Blomstermåla och därifrån kommer det också kända fotbollsbröder. Bröderna Magnusson, närmare bestämt. Storebror Roger Magnusson gjorde succé i Olympique de Marseille under 1970-talet och måste betraktas som en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna, även om han bara spelade drygt tio landskamper. Roger är dessutom en av de verkligt få svenska spelarna som faktiskt spelat i en brasiliansk klubb. Lillebror Benno Magnusson är möjligen mera känd och spelade bland annat i tyska ligan under 1970-talet. Dessutom finns det en tredje bror, Per, som spelade allsvensk fotboll i Åtvidaberg.

Jag måste naturligtvis även skjuta in att GAIS har haft några brödrapar genom åren. De senaste bör ha varit Bobbie och Johan Friberg da Cruz, som spelade ihop i Göteborgs stolthet fram till för några år sedan.

Nog om fotboll. Jag kan meddela att den 30-gradiga hettan håller i sig, att vi har Teacher Appreciation Week här i Distriktet (vilket innebär att vi uppvaktar alla våra fantastiska lärare på olika sätt under veckan) samt att Syster Yster på allvar har börjat leta efter en graduation dress. Hustrun misstänker att det kommer att bli en rysare...

1 kommentar:

Anna Karin sa...

"Teacher Appreciation Week ", det klingar väl i en lärares öron.
Eja funnes det i Sverige!