fredag 11 september 2009

Åtta år sedan terrorattackerna

09/11/01.

Siffrorna betyder fortfarande mycket här i USA. I dag är det åtta år sedan terrorattackerna mot New York och Washington (eller rättare sagt mot Pentagon, som egentligen ligger på Virginiasidan om floden) och minnet högtidlighålls fortfarande på många håll.

Strax före klockan 9 i morse hölls en "moment of silence" på flera skolor och arbetsplatser här i Distriktet. Presidenten åkte i förmiddags över till Pentagon och deltog i en minneshögtid vid den relativt nyanlagda minnesplatsen där. Och som tidigare är det ett antal skyskrapor runt DC (inne i stan finns inga höga hus) som draperat sina fasader med jättelika amerikanska flaggor.

Samtidigt kan jag konstatera att uppmärksamheten blir mindre för varje år som går. Färre flaggor. Färre artiklar och inslag i medierna. Mindre snack om terrorattacker på gator och torg. Om två år, till tioårsdagen, kommer det garanterat att bli ett uppsving i högtidlighållandet. Därefter blir det antagligen mindre och mindre. Och det är kanske bara bra det, även om det kan te sig en smula bittert för de många tusen som miste anhöriga och nära vänner då, den 11 september 2001.

Livet måste ju går vidare, trots allt.

2 kommentarer:

Olle J. sa...

Noterade att 3:e september, 70 år sedan starten av andra världskriget och sådär 50 miljoner döda gled förbi obemärkt. I alla fall här. Inte så värst många kvar i livet som kommer ihåg den händelsen får man förmoda.

Peter sa...

Inga större uppmärksamhet på den här sidan Atlanten heller. Däremot högtidlighålls alltid D-dagen här. Vilken infaller samma dag som den svenska nationaldagen, för övrigt. 1-1 mot Ellos just nu.