tisdag 15 september 2009

Redskins - ett fall för HD

Washington Redskins (vi snackar amerikansk fotboll här) inledde naturligtvis säsongen i söndags med förlust borta mot N Y Giants. Något annat var väl knappast att vänta. Laget har spelat uruselt de senaste säsongerna och behöver ha en ny tränare snarast. Jim Zorn gör ju ingen Redskinsfan glad.

Men bortsett från det. Redskins har även andra problem att hantera. För 17 år sedan stämdes nämligen klubben av några indianer som menade att namnet "Redskins" är diskriminerande och nedsättande mot Amerikas ursprungsbefolkning. Sedan dess har tvisten virvlat runt i det rättsliga korridorna i det trixiga rättssystemet i USA. 1999 vann de indianska aktivisterna i en domstol som dömer i varumärksärenden. Redskins överklagade förstås till nästa instans och så har det fortsatt åre efter år.

Nu kan dock ärendet börja närma sig vägs ände. Indianerna har nämligen begärt att fallet ska upp i Supreme Court - USA:s motsvarighet till Högsta domstolen. Skulle fallet komma upp där - och klubben förlora målet, då kommer man tvingas att byta namn. Och dessutom får man garanterat ett saftigt skadeståndskrav från landets ursprungsbefolkning.

När jag ändå är inne på sporttemat. Micke Nylander, den gamle hockeyspelaren från Huddinge som numera lirar i lokallaget Washington Caps, har skapat stora rubriker här den senaste veckan. Anledningen är att coachen inte vill ha kvar honom i laget. Men Nyyyyylander (som han lallas här) har ett giltigt kontrakt, som bl a innebär att han kan vägra att flytta på sig (om han inte själv vill). Alltså infann han sig vältränad och i tid till caps första träningsläger nu i veckan, till coachens stora glädje... inte.

Dagen har annars präglats av fortsatt värme. I dag var jag på House of Sweden och visade mina vänner i skolans executive committee de kanonfina lokalerna som vi har hyrt för skolans stora party fredagen den 13 november (our lucky day, som vi säger här över).

Take care!

Inga kommentarer: