tisdag 2 november 2010

Valdag i Marylands huvudstad

Valdag i USA och vi - brorsans familj och jag - åkte på utflykt till Marylands huvudstad Annapolis. Kan väl inte säga att vi kände av någon märkbar valpuls, direkt. Valdeltagandet brukar vara rätt lågt i dessa mellanårsval, runt 40 procent om jag minns rätt.

I Distriktet får man inte rösta alls i kongressvalet. På grund av en gammal och ytterst märklig lag så saknar alla invånarna i den amerikanska huvudstaden representation i det federala parlamentet. Jag ska inte gå in på några detaljer, men det handlar i grunden om att folket här formellt inte tillhör en delstat.

Det är därför det står "Taxation without representation" på alla bilars registreringsskyltar här. Jag har skrivit det förut, men det måste sannolikt vara ett av världens mest spridda demonstrationsplakat...

Hur som helst. Annapolis är en trevlig liten stad som ligger vid Chesapeake Bay, runt trekvarts bilresa österut. Förutom att vara Marylands huvudstad hyser den även the Navy Acadamy - flottans huvudutbildning.

Och dessutom en massa trevliga hus, krogar, butiker och slingrande små gator. Det blev en ytterst sympatisk dag.

Nu ska jag återgå till valvakan. Det är spännande. Särskilt senatsvalet.

Bror, svägerska och två av brorsbarnen på promenad i Annapolis i dag.

Ett av mina favvohus i Marylands huvudstad.

2 kommentarer:

Malin sa...

Annapolis är verkligen en mysig stad. Har du hittat det "svenska" cafeet där ännu? Kallas Potato Valley och ligger på state circle. Bakade potatisar och Zoegas kaffe finns bl a.

Peter sa...

Hej Malin! Nej, det har jag missat. Eller rättare sagt, vi gick förbi det när vi var i 'Napolis, men tittade aldrig in. Det får bli nästa gång, tack för tipset!