torsdag 11 november 2010

Veterans Day

I dag, torsdag, är det Veterans Day här i USA. Det betyder att alla militära veteraner ska uppmärksammas och firas på allehanda sätt. Och det är rätt många. Drygt 20 miljoner personer närmare bestämt. Det här landet har en stor militärapparat...

För vår del märkte vi mest dagen genom att Lillebror, som går på public school - kommunal skola - var ledig. En del arbetsplatser har också varit stängda och i tdningar, radio och TV har det varit rätt många reportage och inslag om folk som kommit hem från något krig - ofta invalidiserade och/eller traumatiserade.

Vi har själva några i bekantskapskretsen som är veteraner. De kallas så även om de tagit avsked från militären redan i 25-årsåldern. En av mina närmaste vänner här i DC är t ex Vietnam-veteran. Han flög helikopter under de sista krigsåren på 1970-talet. Efter kriget har han jobbat som kemiingenjör och konsult, men han har fortfarande kvar en (måttlig) ersättning från staten som dimper ner på hans lönekonto varje månad - en livslång ersättning för att han ställde upp och riskerade livet för sitt land.

Han har det bra. Andra veteraner har det inte lika bra. Missbruk är vanligt, liksom andra former av sociala problem, anpassningssvårigheter och liknande. Har man blivit funktionshindrad, skadad för livet, är det naturligtvis extra svårt att komma tillbaka in i samhället. Då är den begränsade ekonomiska ersättningen inget att hurra för. Överhuvudtaget har den amerikanska staten kritiserats för hur illa den tar hand om de människor som skickas ut i krig och som kommer tillbaka trasiga och lemlästade.

Men en dag om året hurras det i alla fall för dessa veteraner. I dag på Veterans Day.

Inga kommentarer: