torsdag 30 december 2010

New Orleans, Christmas 2010

Fyra dagar i New Orleans går snabbare än fort. Vi åkte iväg från DC på annandags morgon och landade på eftermiddagen i ett kallt NO. Kylan ersattes gradvis med allt varmare väder och på onsdagen var det som en svensk sommardag.

Dagarna var fyllda av utflykter, god mat, musik och diverse sevärdheter. På måndagen åkte vi så långt ner genom Mississippi-deltat som det går att ta sig med bil.

Och tisdag morgon delade vi upp oss genusmässigt: Tjejerna stannade i sta'n för some serious shopping, medan vi grabbar tog hyrbilen till Barataria Preserve, en känd nationalpark med jättelika swamp-områden. parken ligger strax söder om New Orleans. Jag fick använda julklappskikaren flitigt, vi såg bland annat en jättestor uggla (Sparred Owl) och en riktig alligator, samt en massa rovfåglar, gamar, sjöfåglar och annat smått och gott.

Dessutom blev det täta krogbesök, bland annat min på min absoluta favvobar Crawgators som ligger där vägen tar slut och sumpmarken tar vid. Ett annat hak som jag gärna återvänder till är Mandina's i French Quarters, där vi åt middag på måndagskvällen.

På tisdagskvällen fick hustrun och jag barnledigt och gick ut på egen hand. Det blev en ytterst trevlig afton fylld av musik på några av de mer sympatiska musikställena längs Bourbon Street. Det är en helt otrolig kvalitetsnivå på banden i Big Easy - och det gäller även i stort sett alla gatumusiker som står i vart och vartannat hörn.

Många av de ställen vi besökte fick vi tips om via Mark, en polare som är genuin NOLA-bo och som känner varenda musikställe och krog som sin egen ficka. Tyvärr var han inte hemma när vi var där - han var i Storlien av alla ställen på jorden...

Här är en bildkavalkad från våra dagar i Louisiana:

På väg. Här är vi samlade på National Airport i DC strax innan det bar iväg till NOLA.

Första morgonen. Hustrun och jag tog spårvagnen upp längs Canal Street för att hämta vår hyrbil.

Sedan åkte vi ut till träskmarkerna. Här ser man faran med att parkera bilen på fel ställe. De vita fåglarna i bakgrunden är vita pelikaner...

...och här är en klassisk brun pelikan, poserande i Venice marina, en fiskehamn där allfartsvägen tar slut.

Ett träsktroll utanför sin favvokrog, Crawgators. Bättre kan det inte bli.

Svärfar drömmer om en egen shrimpbåt.

På fieldtrip i södra Mississippideltat.

Julen firades fortfarande storstilat i partystaden n:o uno och själv bidrar jag som synes till firandet genom den festliga saken runt halsen.

Big Brother i grannlåten. I bakgrunden syns Syster Yster och längre bort hustrun och Lillebror.

Syster Yster med statypolare. Det finns väldigt många levande statyer i NO. Troligen fler här än någon annanstans på hela jorden.

Se bara på den där levande statyn en bit bakom svärmor och Syster Yster på Jackson Square. Hur kan han få hästen att stå still så där på två ben? Imponerande.

I klassisk stadsmiljö i French Quarters. Man kan utan problem gå runt här i timmar och kolla in folk och hus och lyssna på gatumusik. Så trevligt.

Enormt skickligt jazzband som vi lyssnade på utanför katedralen. Killarna var inte gamla, men de spelade otroligt bra och dessutom rätt avncerad och avantgardistisk jazz.

En konstig varelse i Big Easy.

Hustrun och barnen gick på akvariet, medan vi andra strosade runt på sta'n.

På tisdagskvällen var hustrun och jag ute på egen hand och drog från krog till krog och njöt av högklassisk musik.

I onsdags åkte vi till Lower 9th Ward, den stadsdel som drabbades hårdast av orkanen Katrina. Stora delar av stadsdelen är fortfarande i ruiner, det finns gott om övergivna hus och rivningstomter...

...men renoveringsarbetet är på gång, även om det går långsamt. Här ett exempel på "Brad Pitt"-husen. De är helt nybyggda, miljövänliga hus med annorlunda form och arkitektur, som byggs av stiftelsen "Make it Right Projekt" tillsammans med skådisen Brad Pitt.

En mormor och ett av hennes barnbarn utanför katedralen vid Jackson Square.

Julkrubba inne i kyrkan.

Syster Yster diggar ännu ett av de många fantastiskt skickliga gatubanden i Big Easy.

På väg hem. Den nya generationen sysselsätter sig med sina apparater...

...medan de äldre ägnar sig åt gammelmedia.

3 kommentarer:

Fredrik Nyström sa...

Wow! Härligt! Det närmaste jag kommit New Orleans är den utmärkta serien Treme, som jag otåligt inväntar en andra säsong av...

Werner sa...

Härligt! Gott Nytt År på er alla önskar Ture med familj!

Peter sa...

Jo, Fredrik. NO är definitivt värt ett besök. Särskilt för en musiker!

Werner: Tack detsamma - hälsa alla tvåbenta och fyrbenta favoriter där borta från oss alla!