onsdag 22 december 2010

TV avslöjar ishockespelares intelligens

Nå, jag har väl aldrig levt i villfarelsen att ishockeyspelare är särskilt intelligenta.

När jag tänker närmare på det har jag nog aldrig träffat, sett eller hört en smart hockeyspelare. Det betyder förstås inte att de inte finns, men jag har aldrig stött på dem.

Och mina fördomar bekräftas sannerligen med råge när jag nu följer kabelkanalen HBO:s realitysåpa "24/7 Road to the NHL Winter Classic", som följer två av NHL:s mest populära lag - Washington Capitals och Pittsburg Penguins - på nära håll.

Mitt intresse för såpan väcktes när vi av en slump träffade en seriens assisterande producenter på en fest i helgen. Så nu har jag kikat på de två avsnitt som visats.

Kanalens team har följt de båda lagens spelare och tränare i omklädningsrummet, på träningar och matcher, i hemmiljö och på resor.

Och OMG vilken begåvningsreserv som uppträder framför en. Stundtals är det oerhört pinsamt, oftast är det patetiskt och då och då närmast skrämmande.

Jag hyser inga illusioner om att lagsporter tar fram det bästa hos människan eller främjar intellektet på något sätt. Men uppriktigt sagt, ishockeyspelare verkar generallt befinna sig på en helt annan mental nivå än oss andra. Och jag kan även inkludera deras tränare i den beskrivningen. De kan knappt prata och när de pratar slänger de in två svärord i den genomsnittliga treordsmeningen. De har en humor och en musiksmak som står någonstans nära neanderthal. Och deras sociala begåvning har inte ens nått det stadiet.

Deras intressen verkar bestå av att slåss och att spela TV-spel samt utsätta varandra för diverse pennalistiska skämt och upptåg.

Nä, tacka vet jag fotboll. Där produceras det ständigt intelligenta, briljanta och coola människor. Märkligt nog har de allra flesta av dem spelat i GAIS. Ta t ex Per Texas Johansson eller Pelle Blohm. Länkarna går till deras respektive bloggar.

I övrigt har dagen ägnats åt lättjefull tillvaro, där ett par timmar i Rose Park med ett gäng ungar nog var den mest aktiva sysselsättningen. Hustrun har däremot arbetat från tidig morgon till sen kväll.

Någon måste ju försörja familjen.

Inga kommentarer: