måndag 7 mars 2011

Kvinnodagen och fettisdag

När detta skrivs har internationella kvinnodagen redan inletts där borta i den gamla världen. I år kombineras den med fettisdagen, ser jag i min svenska almanacka. Vet inte om jag vågar tolka just detta sammanträffande på något sätt. Det blir så lätt fel och ironi är en svår sak i skriven text.

Men jag saknar verkligen semlor. Endast Sverige svenska fastlagsbullar har.

För ett par år (eller var det förra året?) sedan bakade svärmor semlor mitt i sommaren för att vi utlandsvenskar skulle få njuta av detta unika bakverk. Och som vi njöt!

I USA finns inga semlor, såvitt jag vet. Jag tror inte ens att the Swedish Bakery i Andersonville, utanför Chicago, säljer semlor. Vi får helt enkelt klara oss utan och hoppas på att sommaren och svärmor bjuder på ytterligare en trevlig överraskning ute på verandan...

Kvinnodagen uppmärksammas däremot en del på den här sidan av den atlantiska oceanen. Och det kan behövas. Kvinnornas ställning i det amerikanska samhället är inte så mycket att skryta över. Det finns rätt mycket att göra när det gäller jämställdhet och Sverige ligger rätt långt före USA när det gäller i stort sett alla indikatorer. Läs gärna en krönika ("USA är ett u-land på jämställdhet") som jag skrev för en svensk tidskrift för ett par år sedan - siffrorna är fortfarande lika giltiga. Ja, om jag inte minns helt fel så har kvinnorepresentationen i kongressen snarare minskat sedan texten skrevs.

Håhåjaja.

6 kommentarer:

Mikael B sa...

Men stackare, ni kan ju inte vara utan semlor!
http://arla.se/Default____18132.aspx?csref=aw_recept%20semla&gclid=CPLeg-XTvqcCFYm-zAodByRjgg

Kusin Micke

Anna Karin sa...

Häromdagen ringde Hanna (mitt i vårt eftermiddagskaffe med semla) och kved när hon förstod vad vi åt. "Jag skulle offra mitt högra ben för en semla just nu" sa hon.
Så visst blir det sommarsemlor i år också!

Peter sa...

Micke: Stort tack för länken. Tyvärr är det omöjligt att få tag på färsk jäst i det här brödunderutvecklade landet. Att baka med torrjäst är inget kul. Men jag kanske ska försöka, trots allt?

AK: Jag ser väldigt mycket fram mot sommarsemlorna! Och lillgrabben behöver repetera svenska sedvänjor. Han har ingen aning om vad en semla är...

Annika sa...

Peter, färsk jäst finns! Kolla Giant, i mjölkdisken! Annars funkar torrgäst. ja jag ska inte säga så mkt som aldrig bakar, men min kompis Lotta gör supergoda semlor varje år. Så det går .-)
Semlor lär finnas på FIKA i NYC, men ja, dit tar man sig ju inte i en handvändning. Håller annars med om att endast sverige svenska fastlagsbullar har. Idag har jag varit sjukt sugen på semlor hela dagen. Det hjälper inte precis heller att läsa svenska bloggar idag, pust.
Imorrn ska jag in till G-town, då blir det nog en liten koll på ett visst bageri. ja inte efter semlor, men efter cupcakes :-) Ska leta efter avsnittet på datorn som du skrev om. Vill gärna se det!

Annika sa...

TORRJÄST!! Sorry 'bout that...

Peter sa...

Hej Annika och tack för tipset! jag har faktiskt letat just på Giant (någon annan tipsade mig om det för ett par år sedan), men våra lokala Giganter verkar inte ha det. Men det var ett tag sedan jag letade så det är lanske läge att göra det igen. Torrjäst gillar jag inte alls. Jag är en passionerad (mat)brödsbagare, men det blir liksom aldrig rikigt samma sak med torrjäst... Hör gärna av dig om du har tid och lust att hälsa på när du är i G-town, mejla peter.andreasson@yahoo.com i så fall!