onsdag 9 mars 2011

Varför är dom smutsiga i pannan?


Lillebror med två kära gäster, Buster och Angel.


Askonsdag och här i Distriktet ser man plötsligt en massa folk som går runt med något svart i pannan. Jag är inte särskilt religiöst bevandrad, är inte ens konfirmerad (jag blev ovän med prästen som ringde mamma och sa att det nog var lika bra att jag slutade eftersom jag ifrågasatte allting och skapade dålig stämning i studiegruppen). Dessutom kommer jag ju från det sekulariserade Sweden.

Så när vi flyttade hit och när jag för första gången såg människor gå omkring med smuts i pannan var min spontana reaktion att påpeka detta faktum för dom. Det var ju pinsamt för dom, de hade antagligen gått emot något utan att märka det.

Men jag sa ingenting, som tur var. För det handlar förstås om en religiös sedvänja som jag aldrig sett i Sverige. Antagligen för att den är vanligast inom katolicismen. Om jag fattat det hela rätt så besöker man en gudstjänst och för att visa att man är med i samma lag som Jesus så låter man prästen kleta dit ett sotkors i pannan. Sedan är tanken att man ska gå omkring och ha det där korset på sig under dagen som en symbol för lidande och fasta och annat elände som föregår påsk.

Fast korset omvandlas efter några timmar till en allmän stor svart fläck, vilket innebär att folk går omkring med något som onekligen ser ut som ren smuts i pannan.

Slut på kristendomskunskap för i dag (jag är troligen inte den bästa läraren i detta ämne).

Kan meddela att jag tog mig samman efter gårdagens semmelpartaj och sprang 13 km i dag. En härlig tur längs floden i bra fart, 5:17/km. Jag passerade milen på under 53 sekunder.

Fram mot kvällen kom Syster Ysters kompis Vic och visade upp sin två små vovvar. Stor succé, förstås. Jag känner hur hundsnaran dras åt...

3 kommentarer:

Taina sa...

OS nästa? Milen på 53 sekunder är bra sprunget ;)

Usch vad petig jag är då. Sorry.

Här såg jag faktiskt ingen med smutsig panna igår. Glömde bort att det var Ash Wednesday igår, så om jag hade tittat noga kanske jag hade sett dett.

Söta vovvar! Blir det en egen nu då? När går förresten ert flyttlass?

Annika sa...

HIHI!! Tänkte JUST detsamma när jag var i dina kvarter igår. Jösses så många "askade" personer vi såg under vår vandring på Wisconsin och M.
Vi var inne på en liten shoppingtur igår, men ngn ggn vore det kul att ses. Ginna får gärna komma också :-)

Peter sa...

T: Jag vill betona att 53 minuter bara var en mellantid. jag fortsatte springa tre kilometer till! Egen hund? Det återstår att se. Flyttlass? Sommaren 2012 av allt att döma. Och ni? När och var? Hela bloggvärlden väntar på besked!

A:Hör av dig nästa gång du har vägarna förbi så bjuder vi på något gott!