onsdag 30 mars 2011

GAIS-kaos och elände inför premiären

Två timmar försvann ur mitt liv i förmiddags när jag körde bilen till verkstan för inspektion. Efter en mycket grundlig och noggrann undersökning kom de fram till att de behöver nio arbetsdagar på sig för att fixa till plåt- och lackskadorna. Bilen ska lämnas på måndag morgon och sedan ser vi således inte röken av den på typ två veckor. Som tur är får vi dock en hyrbil utan kostnad under tiden.

Nog om detta tjatiga ämne. Över till fotboll. På söndag är det allsvensk säsongspremiär för Göteborgs Atlet- och Idrottssällskap, även kallat Makrillarna, Atleterna, Grönsvart eller helt enkelt GAIS.

Första matchen är mot IFK Norrköping, som alltså är tillbaka i högsta serien efter några år i Superettan. Ett klassiskt allsvenskt möte med andra ord och allt utom en storseger för Peking måste betraktas som en sensation. Särskilt som IFK snodde en av GAIS bästa spelare genom tiderna, Bobbie Friberg da Cruz. Bobbie, som spelat utomlands i flera år, ville inget hellre än att återvända till laget i sitt hjärta. Men GAIS tackade nej. Klubben hade andra storvärvningar på G (se nedan) och IFK kontrakterade honom snabbt och tveklöst.

Atleternas försäsong har präglats av skador, uteblivna värvningar, märkliga värvningar, kaos samt uruselt spel i träningsmatcherna. Allt är som vanligt, med andra ord. Och säsongens målsättning är med all sannolikhet det vanliga, det med: Att hänga kvar.

Den senaste värvningen blev klar i dag, några timmar innan det så kallade transferfönstret stängdes. En 26-årig anfallare från Nigeria som den senaste tiden mest verkar ha provspelat för olika klubbar runt om i Europa. Utan att ha fått kontrakt.

"Han är väl kanske inte i toppform", sa ansvariga i GAIS när de presenterade killen tidigare i dag.

Det bästa i värvningsväg i år var väl annars den engelsman som provspelade med Atleterna för några veckor sedan. Han lirar i någon obskyr engelsk amatörserie, men GAIS klubbledning meddelade stolt att han hade landslagsmeriter.

Vilket landslag?

Det engelska herrfotbollslandslaget för förståndshandikappade.

Därmed absolut och självklart inget som helst ont om förståndshandikappade. De kan säkert vara hur bra idrottare som helst. Se bara på hockeyspelare.

Men nog borde Atleternas ledning ha insett att en kille som spelar på engelsk amatörnivå knappast kan bli aktuell för en klubb på allsvensk nivå, förståndshandikappad eller ej.

Han fick för övrigt inget kontrakt, så intelligensreserven på Gaisgården lyckades till slut fatta ett vettigt beslut, trots allt.

Det är så sant som det är skrivet: Att älska GAIS är att lida.

I övrigt har jag glömt att meddela att äldste sonen lyckligt och väl landade i Sweden i går, tisdag, och att resan hade gått hur bra som helst.

Och att hustrun och jag var och hälsade på när Lillebrors konstskola hade öppet hus i eftermiddags. En halv dag i veckan åker nämligen hela skolan (de yngre på förmiddagen, de äldre på eftermiddagen) till Fillmore Arts Center, där de har olika konstnärliga ämnen, inklusive musik, dans och teater. När vi var på besök ägnade sig klassen åt att måla självporträtt. För att komplicera det hela något var uppgiften att måla ett porträtt av hur de skulle se ut om 20 år. Det ledde förstås till en diskussion om vad de skulle bli. En tjej ville bli en "superstar who walks on the red carpet". En annan ville bli "animal teacher". Lillebrors kompis Dylan var säker på att han skulle bli en ninja. Själv var Lillebror inne på en kombination av konstnär och fotbollsproffs.

Han vill väl glädja båda sina föräldrar.

5 kommentarer:

Olle J. sa...

Nu måste jag faktiskt rätta dig lite, Peter. Razak Omotoyossi är född i Nigeria men har sedermera bott och spelat för Benins landslag. Förvisso två grannländer till Niger. Sedan har ju killen trots allt gjort 14 mål i allsvenskan en säsong för inte så värst länge sedan så nog borde han kunna få fram kapaciteten för att göra iaf 5-6 mål om allt klaffar. Troligen svårt för GAIS att få tag i ett mer välmeriterat alternativ med sina kaffepengar.

Sedan stod vår Bobbie under kontrakt och GAIS ansåg sig inte ha pengar att lösa ut honom, speciellt inte med tanke på att vi har dussinet mittbackar och inte heller riktigt tror på Bobbies knä. Kanske lite tråkigt beslut, men jag tycker nog inte att det är så vidare märkligt.

Olle J. sa...

Ja, och i kväll göteborsk tid landar Wanderson do Carmo...

Peter sa...

Tack Olle, du har naturligtvis rätt på alla punkter. Och nu när Wanderson är på ingång så jag tar omedelbart tillbaka alla mina dubier. Frågan är väl egentligen bara om det räcker ända fram till serieseger eller om vi får nöja oss med en topp-tre-placering i år?
IFK Norrköping på söndag blir självfallet en piece of cake, en ren formsak, för vårt stolta gäng. Ska du till Idrottsparken förresten? Det är ju bara ett stenkast från lärosätet.

Olle J. sa...

Det skall jag, Peter. Den tionde bortabussen går från Stockholm.

Peter sa...

Ha det himla kul i Peking, Olle - förhoppningsvis... Jag är medlem (eller var åtminstone) i GAIS Sthlm. Skojigt om det blir lite liv i den avsomnade klubben igen.
Fast jag är ändå lite sorgsen över det där med Bobbie.