söndag 22 maj 2011

Körkortet kirrat!

Det är kirrat. Er ödmjuke bloggare är nu innehavare av ett virginianskt MC-körkort.

Efter en intensiv helg med teoripluggande och totalt tio timmars övningskörning, var det dags för uppkörning under den sena söndagseftermiddagen. Det var rätt jobbigt, måste jag erkänna. Särskilt värmen. Men det gick bra.

Själva uppkörningen bestod av fyra moment:


1. Köra en "åtta" inom en rätt snäv fyrkant - låg fart kombinerad med god balans. Gick hur bra som helst.

2. Undvika hastigt uppdykande hinder genom att svänga undan i relativt hög fart. Gick också bra.

3. Bromsa snabbt med hög initialfart. Gick rätt bra, men jag lyckades låsa bakhjulet lite vilket förlängde bromssträckan med någon irriterande fot. En procents avdrag (av 100).

4. Kurvkontroll. Speeda upp i första kurvan, hålla rätt linje. Sedan bromsa ner till rätt fart och hålla sig inom markerade linjer. Öka farten. Två procents avdrag här. Bland annat höll jag lite för låg fart. Jo, jag blev förvånad själv, faktiskt...

Sammanlagt således: En succé. 100 procent på teorin. 100 procent på första uppkörningsmomenten. 100 procent på andra. 99 procent på tredje. Och 98 procent på fjärde.

Den uppmärksamma läsaren ser att trenden är lite halvdeppig. Det kanske var tur att det inte var några mer test.

Nu väntar bara en dust med den ökända byråkratin inom Distriktets körkortskontor, sedan är allting klart.

Rent allmänt var det en jättekul uppelevelse att tillbringa en helg på en MC-kurs långt ute i Virginia. Här fanns alla sorters människor. En lite äldre HD-åkaren som efter domstolsbeslut tvingats att ta en "safety-class" efter att ha åkt fast i någon kontroll (antar jag, han sa det aldrig explicit men han var helt tydligt överkvalificerad för kursen). Två systrar i 30-årsåldern som aldrig suttit på en motorcykel förut, men som ville göra något nytt och kul. Den 25-åriga rastakillen, som var hur cool som helst och som jobbade som truck driver. En ung collegekille som inte hade råd att köpa en båge, men som gärna ville ha kortet efter "det ¨ser bra ut". En medelålders man från Sydkorea som hade en enorm balans och körde en hybridbil - i Virginia! En ung kille från Iran, som tvättade fötterna mellan passen och bad till Allah på sin matta ett par gånger. En rolig indier som pratade helt obegriplig engelska och slutade som kursetta.

När jag kom hem i kväll fick jag ett härligt mottagande med ballonger utanför dörren, flaggor i hallen, gratulationsteckningar och en härligt middag. Sicken familj man har!

Mindre kul var det ju att konstatera att GAIS, som väntat, förlorade mot Örebro. Men jag väljer att inte kommentar det ytterligare.

I morgon väntar en fullspäckad jobbdag.

7 kommentarer:

Ulf. sa...

Grattis!! :D

Anders sa...

Grattis - och välkommen i gänget! Du är nu mycket bättre utbildad än jag, som bara försågs med rätt MC-bokstav i bilkörkortet. Därefter: Naturmetoden.

tomas sa...

Grattis. Jag tragglade hos Tettes MC i Ystad, ganska många lektioner förrförra sommaren och några till i somras innan jag blev klar. Nu kör jag en Triumph Bonneville. Varenda gång jag hejar på en mötande hoj - som man verkligen gör - så tänker jag på dig och hur du brukade göra det från din ciao eller vad det nu var du körde.
I sommar blir det Österlen. Funkar ditt virgianska kort även i Sverige

Hanna sa...

GRATTIS! Härligt att du blev firad av familien. Och BRA att avdragen handlade om att du körde lite för långsamt!
Lycka till med byråkratikampen!

Peter sa...

Andreas: Utan dig och Marissa hade jag inte klarat det - tack!

Anders: Tack. Naturmetoden funkar uppenbarligen också.

Tomas: Tettes MC i Ystad, minsann. Gamla hemtrakter för mig. Jo, jag vinkade så där lite lojt, som man ska göra, till tuffa MC-åkare när jag körde hustruns lilla italienska cykelmoped. Flera vinkade tillbaka. I ren chock, antar jag. Jo, körkortet gäller i Sverige. Så länge jag är skriven i USA. Så nu måste vi bo kvar.

Hanna: Tack och Bom Dia!

Anna Karin sa...

GRATTIS!!!
Bra att du har tränat på coola vinkningar när du kört moppe. Min storebror är dock coolast av alla. Han kan vinka med HÖGERHANDEN eftersom han har farthållare på sin mc.

Karin sa...

GRATTIS! Vi ser fram emot att se resultaten i sommar!