måndag 9 maj 2011

På den bittra vandringen i fotbollens jämmerdal

Det började bra, med 1-o till Göteborgsatleterna redan efter nio minuter. Men som vanligt var det blott en kort parentes på den bittra vandringen i fotbollens jämmerdal. Jag var snart tillbaka i verkligheten. 1-2 till IFK Göteborg slutade dagens derby och GAIS faller allt längre ner mot bottenträsket, där man snart lär göra Halmstads BK sällskap.

Jag satt naturligtvis klistrad vid webbradion i eftermiddags, amerikansk tid och efter vad jag kunde höra så spelade grönsvart riktigt bra, särskilt i första halvlek. Men vad hjälper bra spel när man inte vinner?

Jag vill inte skriva mer om det ämnet. Tyar ej.

Nej, över till något mer intressant. Dottern hittade en död mus på mattan under matbordet i kväll. Själv var jag inte hemma, men jag fick täta rapporter via telefon och när jag kom hem igen spelade Syster Yster, hustrun och Lillebror upp exakt hur det gick till (och lät) när musen hittades.

Vad musen dött av är inte klarlagt. Den var tydligen rätt stel när den hittades, så hustrun googlade "mouse + rigor mortis" för att om möjligt bestämma när själva dödsögonblicket inträffade. Tyvärr hittade hon inga tydliga besked. Däremot tar det omkring fem timmar för en råtta att inträda i rigor mortis.

Det är alltså oklart hur länge den lilla krabaten legat död på vår matta. Lika oklart är orsaken till döden. Har det begåtts ett mord på en mus här i vårt hus? Vem är i så fall skyldig? Jag lämnade köksdörren öppen när jag cyklade iväg, så det är fullt tänkbart att en katt smög in och av någon anledning gav oss en liten present så där vid middagstid. Det som talar mot detta är att det inte fanns några synliga skador på musen.

En annan teori, som hustrun lanserade, är att det var musmamman som avlidit - slut och förbrukad efter att ha fött fram några hundra musbarn som nu nyfiket springer runt och upptäcker alla vinklar och vrår i vårt gamla hus. Det som talar för denna teori är att den mus vi fångade häromdagen (se tidigare inlägg) var betydligt mindre än den som hittades i dag.

Utredningen fortsätter. Vi stänger aldrig ett fall förrän vi fått svar. Hos oss finns inga cold case. Ingen preskriptionstid.

Oavsett orsak och omständigheter så har jag nu investerat i en musfälla. Den står redan gillrad och klar nere i köket.

Jag återkommer med rapport.

4 kommentarer:

Mikael B sa...

Men Peter, nu får du sluta klaga. GAIS har 3 vunna, en oavgjord och tre förluster och ligger i mitten av tabellen. Är inte det rätt ok? Vad hade du egentligen förväntat dig av den här säsongen?

Kusin Micke

Werner sa...

Grattis till ert privata Afghanistan! Mössen ger sig aldrig, kommer ständigt tillbaka. Ställ in dig på en ständig kamp.
Grattis till GAIS-förlusten, så att du får utlopp för ditt lidandebehov. Hoppas att det inte gick ut över familjen när det gick så bra för GAIS.

Malin sa...

Vi hade också ett musproblem. Uppstod efter hunden dött, så det kanske har ett samband? Iallafall så invisterade vi i human fälla samt sån där beeper man kan sätta i uttaget som tydligen skrämmer bort möss och råttor. Har inte sett några möss sedan dess.
Lycka till!

Peter sa...

Micke: Vad vore livet utan beklagan? Atleterna slutar väl elva som vanligt.

Werner: Jag har ett långt musperspektiv. Och nej, familjen drabbades inte av den tillfälliga GAIS-obalansen i början av säsongen.

Malin: Tack för tipset. I dag har det varit lugnt på musfronten så här långt, men om det eskalerar så kanske vi prövar den där beepern, vi också...