lördag 10 december 2011

El Clasico - så mycket mer än fotboll

Stackars Lillebror. Febern har gått upp och ner som de republikanska presidentkandidaternas opinionssiffror. Än är det 37,0, än är det 39,0. Men han är tapper och orkade titta på nästan hela El Clasico i eftermiddags - något han verkligen sett fram emot i flera dagar.

Det är helt osannolikt, men jag börjar ana att jag mött min familjeöverman i nördigt fotbollsintresse.

För er icke invigda är El Clasico fotbollsmatchen mellan Barcelona FC och Real Madrid, en match som innehåller väldigt mycket mer än bara det stundom lite löjliga jagandet efter en boll. Det handlar om kultur, politik, etnicitet och historia. Det handlar om motsättningen mellan det francovänliga och kungliga, representerat av Real, och folkets lag, det katalanska Barca, i en del av Spanien där de frihetliga idéerna fick fäste mitt kaoset under det spanska inbördeskriget i slutet av 1930-talet.

Så mycket mer än fotboll...

Hur matchen slutade? 3-1 till Barcelona FC. Lillebror var mycket nöjd.

2 kommentarer:

Hanna sa...

Hmm, låter lite som en släng av samma sjuka som hans kusin hade för ett par eckor sedan... Hoppas febern ger sig nu! Men annars kommer ju moster och pysslar om honom om några dagar - DÅ blir han nog frisk! :)
Kramar från gänget som har seriös nedräkning!

Peter sa...

Tack for omtanken. Lillebror aer helt klart pa baettringsvaegen och har varit utan feber mest hela dagen. Kan du haelsa Storayster att hennes sang ar baeddad och klar - hon ska sova i vaningssangen efter beslut av Lillebror. Det var inte foerhandlingsbart. Lillasysters sovplats ordnar vi lite senare!