fredag 3 oktober 2008

En pick, en mus och språkets föränderlighet

Big Sister med några av sina polare på en gata i Georgetown i går.

Lillebror i korsning med amerikansk skolbuss.

Är det en konstinstallation? Är det varelser från outer space? Nej, det är ett desperat försök att jaga bort fåglar från en nysådd gräsmatta.



Språkets föränderlighet får mig att känna mig gammal. Jag tycker mig ha förvandlats till någon slags 1950-tals-figur med ett språkbruk som är utfasat, gammalmodigt och mossigt.

Den direkta anledningen var en diskussion vi hade i går. Storebror kom in i köket där jag stod och lagade mat och sa "Jag behöver en ny pick".

"En ny pick?" sa jag. "En ny pick?".

För en dinosarie som jag betyder pick ett manligt könsorgan. Snopp helt enkelt. För storebror var betydelsen en helt annan: Ett plektrum, en liten plastbit som man använder när man spelar gitarr. Pick är det engelska vardagsuttrycket för plektrum.

Sedan fyllde min hustru på: "Pick används nog numera mer som en kortversion av bilder (pictures) än det du tänker på. Försök vara med lite i tiden".

Det där fick mig att reflektera. Själv har jag ju genom åren haft omåttligt kul åt uttryck som "vajert" och liknande 50-tals-ord. Nu är jag själv där. Mina barn kommer att skratta åt mina ord.

Hur kul är det att vara en föredetting?

Och så över till något helt annat. Den minnesgoda och trogna bloggläsaren kommer säkert ihåg våra äventyr med köksmusen för knappt ett år sedan (18-19 december to be precise). Nu är vi där igen.

Jag hade precis hällt upp ett glas öl, planerade att gå och hämta jordnötterna och sätta mig framför TV:n för att följa debatten mellan Biden och Palin, när min hustru plötsligt skrek till: "Det är en mus i köket".

Och visst var det det. Min lugna TV-stund förvandlades plötsligt till en vild och trolige resultatlös musjakt med borstar, tumstockar och andra redskap. Musen sprang hit och dit, jag försökte strategiskt ringa in den genom att bygga upp barrikader och förminska dess möjligheter att fly.

Till slut hade jag ringat in musen under kylskåpet. Sedan tappade jag koll på den. Förhoppningsvis sprang den ut genom köksdörren utan att jag såg det, annars är den sannolikt inne i kylskåpets motorrum på baksidan. Om den är där så är den tyst som en - mus.

Fortsättning följer möjligen. Håll utkik!

Inga kommentarer: