tisdag 19 maj 2009

Ballt i Baltimore

Jag åkte till Baltimore med äldste grabben på en halvdagsutflykt i dag. Som synes kanonväder och vi...

...strövade runt i den vackra inre hamnen och kollade in folk och båtar.

Vi hann också kika på Jimi Hendrix snygga psykedeliska rökrock eller vad det nu är...

...den hänger hur som helst på Hard Rock Café i Baltimore, där vi intog vår lunch serverad...

...av den här glada och käcka baltimoretösen.

Baltimore är en av USA:s största hamnstäder och här bor runt 2,5 miljoner personer om man räknar in omgivande förstäder. Storgrabben och jag stack dit i dag, det tar bara runt en timme med bil från Distriktet. (Räknar man för övrigt samman befolkningen i hela Washington-Baltimore-regionen bor det drygt åtta miljoner personer inom en relativt samlad yta. Så det är delvis en myt att Washington DC är en liten stad, även om själva Distriktet inte har fler än knappt 600 000 invånare.)

Baltimore är en av de äldsta städerna i USA och är rätt rufflig, även om de centrala delarna är närmast söndersanerade. Det finns bara en och annan gammal kåk kvar downtown, vilket ger Baltimore en rätt tråkig och fyrkantig atmosfär. Däremot har man anlagt en finfin hampromenad i den inre delen av hamnen där segelfartygen la till från början av 1700-talet och drygt 200 år framåt. Nu innehåller den mest trampbåtar, guide-båtar och en och annan privatbåt.

Det är trevligt att vandra runt hamnen. Helt bilfritt och glasskiosker, krogar och restauranger på regelbundna avstånd. Stans Aquarium är världsberömt och härifrån kommer storheter som simmaren Phelps, musikern Zappa och författaren Poe.

Framemot aftonen fixade jag hemmalagad pizza och i morgon ser jag fram emot en kajaktur på Potomac.

Som ni förstår har vi ett hårt och ansträngande liv här i Amerika.

Inga kommentarer: