lördag 16 maj 2009

En härlig fredag i privatland

Pizza och goda vänner i trädgården i går kväll.

Privatbad på privatstrand söder om Annapolis.



Ingen skola i fredags, så Bob och jag tog med oss fyra barn och åkte till havet (den femte, Big Brother, var på en två dagars field trip). Vi tog Highway 50 till Annapolis, huvudstad i Maryland och en idyllisk och rätt liten hamnstad.

För fem år sedan lyckades vi hitta en trevlig strand söder om stan och eftersom jag alltid tror att jag ska hitta till ett ställe nästa gång så hittade jag naturligtvis inte det där stället. Så vi irrade runt på småvägar söder om stan i desperat jakt på en strand. Överallt skyltar: Privat! No Trespassing! Private! No Parking!

Till slut sa Bob:

- Ska vi inte fråga någon?

Mitt spontana svar var det vanliga: "Här frågas ingenting!", men 20 minuter senare gav jag upp. Så vi frågade någon och lite senare ställde vi bilen vid en No Parking-skylt, passerade en No Trespassing-skylt och kom ut till en trevlig schysst liten strand.

Det där med privatland kan gå en svensk på nerverna. Det är så grundläggande tråkigt att så mycket mark, skogar, stränder, natur, är inhängnade och försedda med arga skyltar. Kuststräckan längs västra Chesapeake Bay är oerhört lång men en väldigt liten del av den är möjlig att nå för allmänheten. Och de få offentliga stränder som finns är i de flesta fall oerhört organiserade och reglerade och kostar dessutom rätt mycket att komma in på - jo, här är det entré till stranden...

Hur som helst. Vi fick "tillstånd" från några boende att gå ner till stranden med kidsen och lyckades dessutom se både bald eagle och fiskgjuse på köpet. Det fanns ett häckande örnpar strax intill berättade en av de boende.

Vattnet var rätt obehagligt. Grumligt och skitigt och troligen inte särskilt nyttigt att bada i. Men va sjutton, barnen hade kul.

Sedan åkte vi till stan och käkade lunch på en trevlig bakgård, innan vi åkte tillbaka till Distriktet för att hämta Big Brother som kom tillbaka från sin trip ute i spenaten. De hade bland annat besökt en bondgård och fått se hur det går till att mjölka en ko. Så nu vägrar Storebror att dricka mjölk...

På kvällen hade vi en anspråkslös pizzabjudning i trädgården, men ett gäng kompisar och barn. Det blev en osedvanligt trevlig kväll med perfekt temperatur, trevliga samtal, glada barn, gott käk och kylda öl.

När folk hade gått hem och vi städat upp, så satte jag mig med en kall Sam Adams och njöt i den varma kvällen. Just nu är det helt perfekt i DC. Kvällstemperaturer på mellan 20 0ch 25 grader, inte så där jobbigt fuktigt som det blir senare och knappt några mygg ännu.

I dag ser vi fram emot att hämta Big Big Brother. Han landar i eftermiddag och alla är thrilled!

Inga kommentarer: