onsdag 13 maj 2009

Mitt liv som bokhandlare

Det är stressig nu. Har jobbat på skolans Book Fair två dagar i sträck. Koordinatorn blev plötsligt sjuk i slutet av förra veckan och där stod vi utan varken råd eller rön. Ingen visste vem som skulle stå sina pass när eller hur böckerna skulle ställas ut eller hur den lilla kortläsaren (för dom som betalar med betalkort) fungerar.

Eftersom jag understundom identifierar mig som författare kände jag mig tvingad att stiga fram och ta ansvar (typ: "Finns det en läkare i flygplanet" = "Finns det en författare i bokhandeln?").

Så därför har jag stått och krängt böcker i dagarna två.

Skolans Book Fair anordnas en gång per termin och inbringar en och annan dollar samt ett gäng böcker till skolans bibliotek. Det går till på följande sätt: Ett särskilt företag levererar ett gäng utfällbara bokhyllor på hjul som sedan ställs upp på ett aptitligt och lockande sätt. I hyllorna står redan en massa böcker av olika kvalitet och dignitet. Dessutom ramlar det in runt 20 lådor med extra böcker och diverse krimskrams.

Sedan sköter föräldrarna på skolan försäljningen efter bästa förmåga under en vecka och redovisar försäljning och kvarvarande böcker till företaget, som betalar ut provision och lämnar de böcker som bibliotekarien har skrivit upp på sin önskelista. Ju större försäljning desto mer pengar och böcker.

Det är rätt kul att vara bokhandlare. Jag går där och pular, svarar på frågor från barn och föräldrar, tar emot pengar, rekommenderar vissa alster, plockar fram nya böcker från lådorna, håller ordning.

Eftermiddagspasset bland böckerna delade jag med min gamla polare Mark. Han hade precis kommit tillbaka från New Orleans, där han fortfarande har en kåk i den gamla stadsdelen. Han brukar vara med och fixa i samband med den stora jazzfestivalen där och i år hade han bland annat kört Pete Seeger till och från festplatsen. Dagen efter hade Seeger för övrigt firat sin 90-årsdag i Madison Square Garden, N Y City, tillsammans med Bruce Springsteen och ett otal andra ungdomar i 50-60 årsåldern.

Dagen har i övrigt ägnats åt löpning i en dryg timme, trädgårds- och husstädning och en massa annat vardagsplock. Till middag serverade jag en fantastisk pastasallad, bland det godaste jag ätit faktiskt. Till detta färskt bröd och ett glas lemonade eller två.

Inga kommentarer: