tisdag 28 september 2010

Föräldramöte på dotterns skola

Föräldramöte på Syster Ysters skola i kväll och inte en president så långt ögat nådde. Han är väl upptagen med att kampanja inför valet den 2 november. För övrigt uttalade han sig om skolsystemet i dagens Washington Post. Den intresserade kan ta del av artikeln här.

Men en hel del andra var där, däribland hustrun och jag. Mötet handlade om hur barn i dotterns ålder utvecklas och vilka nya utmaningar de ställs inför i den här åldern, både socialt, i skolan och på andra sätt.

Intressant och bra information på många sätt. Några saker pratade vi om på vägen hem:

  • Den kompetenta personal som Syster Ysters skola har borde alla skolor ha. Särskilt de mest utsatta skolorna i de fattigaste delarna av Distriktet. Där är avsaknaden av just kompetent personal - lärare, skolledningar, kuratorer osv - ett av de största problemen. Det blir en ond cirkel. Taskiga skolor som ingen vill jobba på innebär sämre undervisning, vilket leder till ökade problem, vilket ger ännu sämre rykte och ännu svårare att rekrytera bra folk. Föräldrar som har tid, lust och ork att engagera sig i sina barns skolgång tar dom därifrån så fort de får en möjlighet - de utsatta barnen blir kvar. Ja, ni fattar...
  • Det där systemet med "tryouts" i skolsporter är inget vidare. Alla får inte plats i skolans lag. Alltså så ordnar man tryouts för att skilja agnarna från vetet. De bästa får plats, de som inte är tillräckligt bra får inte plats. Här är det något självklart på i stort sett alla skolor, från middle school och uppåt. I Sverige hade man aldrig gått med på det, särskilt inte i skattefinansierade skolor.
  • Det blev naturligtvis en viss upptståndelse när personalen började tala om pubertet och antydde något om sexualundervisning - det här är ju USA. Men mest diskussion blev det om vårens planerade "six grade dance" - som inte kallas dans utan "party". Jag blev uppriktigt förvånad över uppståndelsen över det här evenemanget. Är det så märkligt med ett party för ett gäng 12-åringar?

I morgon ser jag fram mot att GAIS vinner över Häcken. Någon gång måste dom väl vinna?

En gång?

Snälla?

3 kommentarer:

bubbe sa...

Men Michelle var väl där? NÅGON av föräldrarna måste väl ändå ställa upp, tycker man.

Hanna sa...

Jag blir jättenyfiken på vad uppståndelsen bestod i - ville man att barnen inte skulle få ha något party alls, eller var det något kring HUR partyt skulle gå till?

Werner sa...

Grattis. Någon hörde dig. 2-1.