fredag 15 april 2011

När jag var liten fanns minsann inga TV-spel

Lillebror var ledig i dag, eftersom Emancipation Day (slaveriets avskaffande) är en helgdag i Distriktet. Däremot gick de övriga två i skolan som vanligt och som den ambitiösa fader jag är så tänkte jag dra nytta av den arla morgonstunden och sticka iväg och bada med Lillebror i vår jättefina kommunala inomhuspool.

Så vi levererade Syster Yster först och sedan Big Brother och därefter åkte vi till poolen innan klockan ens hade slagit åtta på morgonen. Parkerade och gick in - och upptäckte att Emancipation Day också gällde här.

Stängt med andra ord.

Attans. Vi blev rejält sura båda två. Tolka dock inte detta som om vi är emot slaveriets avskaffande.

Vi åkte och storhandlade istället. Sedan spelade vi tennis en timme. Och fixade i trädgården. Och lite annat smått och gott. Vilket inte hindrade Lillebror från att bli vaaaansinnigt uttråkad eftersom jag inte ville att han skulle sätta sig framför TV:n eller datorn i det vackra vädret.

"Kan du inte hämta en bok och sätta i trädgården och läsa", undrade jag.

"Jag behöver inte läsa på elva dagar", svarade yngste sonen med hänvisning till skollovet.

När jag var i hans ålder så var böcker det bästa jag visste. Jag läste jämnt när jag var ledig. Inne när det regnade. Ute när det var vackert väder. Så fort jag blev uttråkad eller inte hade någon att leka med så letade jag upp en bok och försvann in i fantasins värld. Men för Lillebror är läsning uppenbart något som är förknippat med skolarbete och läxa. Istället är det TV-spel och datorn som står för det njutningsfyllda. Onekligen en intressant skillnad mellan generationerna.

Syster Yster tystnade plötsligt klockan sju i morse. Hon och flera av hennes klasskamrater hade avlagt ett tysthetslöfte för att stödja rättigheterna för "gay, lesbian and transgender". Fram till tre på eftermiddagen i dag var de tysta - i åtta timmar. Fråga mig inte vad det är för symbolik i detta, att knipa käft för utsatta grupper. Men det finns nog någon tanke bakom. Tyvärr kunde jag inte fråga dottern eftersom hon ändå inte svarade. Och sedan glömde jag bort det. Men jag återkommer i ämnet om jag kommer ihåg att kolla upp det.

Nu ska jag gå ner och kolla den ansdra slutspelsmatchen mellan Caps och N Y Rangers. Och i morgon bitti är det GAIS-match, följt av match för Lillebrors soccergäng Penguins.

Mycket sport nu, med andra ord.

6 kommentarer:

Mats Åkerman sa...

Men när jag var liten var min farsa besviken för att jag läste serietidningar istället för Riktig Litteratur. Undrar vad våra barnbarn kommer att göra som våra barn kommer att vara besvärade av.
Det är alltid bättre förr!

Elisabeth sa...

Ja det är intressant. Ungefär som när en ung dam i min närhet bläddrade i min gamla skolatlas, försökte hitta någon ort med hjälp av det klassiska systemet - B4, A3 osv- föraktfullt la ifrån sig atlasen och sa: sån´t där funkar inte utan touchscreen.

Kusin Anna sa...

Kör hårt, Peter! Här få du lite argument: http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/158426

Slarvigt sagt: Om man lär sig djupläsa i Lillebrors ålder så ökar man sin inlärningsförmåga hela livet!

Peter sa...

Mats: Men se vad det blev av dig då. Bara hålla på måla och kludda och ha dig... Farsan har alltid rätt, i varje generation.

Elisabeth: Haha. Snart kommer kidsen inte ens att fatta vad ett tangentbord är. Fast det är ju vansinningt roligt att sitta och titta på kartor - på papper. (Mats här ovan är för övrigt en av Sveriges mest passionerade kartälskare och -ritare)

Anna: Tack för tipset, ska omedelbart kasta mig över den rapporten! Vi får väl kämpa på med hans läsning. Gäller bara att lyckas förmedla det där lustfyllda så det inte bara blir en plikt...

Hanna sa...

Kanoninitiativ av Syster Yster och hennes kompisar! Jag ser verkligen poängen i tystnadsaktionen: Uppmärksamheten! Du skrev ju t.o.m. om det på din blogg med sina tusentals läsare! Bara en sån sak!

Peter sa...

Hanna: Du har ju helt rätt naturligtvis. Jag gick på Syster Ysters smarta medietrick. Rakt av.