torsdag 28 april 2011

Ständigt dessa tornados

Ur led är tiden och vädret.

Här i USA pratas det väder i dessa dagar. Nere i Alabama och omgivande delstater har uppemot 200 personer dött som en följd av våldsamma stormar och tornados. En hel liten stad i den fattigas amerikanska sydstaten ska enligt medieuppgifter i princip ha blivit utraderad av en tornado.

Och i mellanvästern förbereder man sig för befarade översvämningar av historiska mått - bland annat gäller det delar av floden Mississippi.

Militären är på plats för att möjligen spränga sönder flodvallarna innan de stora vattenmängderna nås städerna längre söderut. På så sätt ska vattnet istället ledas ut på åkrarna "in the middle of nowhere". Ett antal bönder är naturligtvis inte så glada över dessa planer, såväl deras odlingsmark som deras hus och lador riskerar att bli dränkta i flodvatten.

Även vi i Distriktet har drabbats. Vi ligger i utkanten av ovädret som lamslagit de mellersta delarna av USA och får vår del har det inneburit varmt och extremt fuktigt väder, starka vindar, rejäala åskoväder samt ständiga larm om "tornado watch" eller "tornado warning" det senaste dygnet.

Radions och TV:ns lokala stationer går ut med goda råd om hur man ska bete sig om det dyker upp en "twister" (man ska ta sig inomhus i ett stabilt hus, gå så långt ner i det som möjligt samt undvika att vara nära fönster).

Det är i sanning en spännande tid vi lever i.

Nu ska Johan och jag sticka ut och jogga och spana efter tornados. Storm chasers är en stor grej i detta märkliga land i väster. Det finns TV-kanaler som sänder stormprogram dygnet runt.

I övrigt: Viktig GAIS-match i morgon. Mot Ingvar Carlssons favoritlag, knallarna från Borås: Elfsborgs IF. Och på ferdag kväll är det dags för första semifinalmatchen för Caps (NHL-hockeyns slutspel), mot Tampa Bay som lämpligt nog har Lightnings som extranamn.

Inga kommentarer: