onsdag 13 april 2011

Trendspaning: Rio är på gång

Efter vad jag minns så krävdes de tre spaningar för att en företeelse skulle få kallas en trend i radioprogrammet Spanarna. Trendspaning är rätt kul och något jag faktiskt sysslat professionellt med i mitt arbete som omvärlds- och framtidsanalytiker - ett av de absolut roligaste jobb jag har haft.

Rent parantetiskt: Ett annat roligt jobb som jag har haft var oljesanerare ute i den småländska skärgården. Jag och ett gäng andra skojiga människor (om jag nu kan räknas som skojig) anlitades till att sanera olja som drivit i land längs kusten mellan Oskarshman och Västervik någon gång runt 1980. Det blev några fantastiska vårmånader ute i skärgården, med massor av fågelskådning och fiske och vackert väder och... ja, lite oljesanering också. Det är nog det bästa jobb jag någonsin haft.

Men det var om trender jag skulle skriva. Jag har tre spaningar på att Rio de Janeiro nu börjar segla upp som värsta innestaden:

1. Den nya filmen "Rio"

2. Washington Post hade en jättebilaga om Rio i dag.

3. Mina svärföräldrar, som alltid är extremt trendkänsliga, besökte nyligen stan.

Anledningen till det radikalt ökade intresset för den brasilianska pärlan är naturligtvis OS 2016, som ska gå där. Jag råkade befinna mig på Rådhuspladsen i Köbenhavn när IOK, som hade förlagt sitt möte till den danska huvudstaden, bestämde sig för Rio. Japanerna grät och amerikanerna var förbannade. Det hjälpte inte ens att Barack Obama gjorde ett personligt besök på mötet och pläderade för Chicago. Rio tog hem segern.

Dessutom går ju fotbolls-VM 2014 i brasseland och Rio är förstås en av städerna där matcherna går.

Läge att åka dit, med andra ord. Dessutom har vi ju hustruns syrra och hennes familj bosatta där. Nästa vinter!

Annars ser jag fram mot kvällens första sluspelsmatch (jag pratar NHL-hockey här) mellan huvudstadens stolthet Caps och N Y Rangers, med den svenske The King i mål - Henrik Lundqvist. Kan bli en bra match.

Mitt tips: 3-1 till Bäckströms gäng.

2 kommentarer:

Hanna sa...

Oh YES vad det är på gång! Och ni är väldigt efterlängtade och hjärtligt välkomna!!
(Fast VM är tyvärr inte förrän 2014, men det vet du säkert egentligen.)
Vi kan ju påbörja planeringen när vi ses i sommar!
Kramar från svägerskan i de trendiga trakterna

Peter sa...

Tack - rent slarvfel (eller önsketänkande). Jag har ändrat det nu.