måndag 10 oktober 2011

Gå bärsärk på Columbus Day

Enligt sägnen så landsteg italienaren Christopher Columbus i USA den 12 oktober, det vill saöga för snart 619 år sedan. Därför firas Columbus Day här och där runt om i den nya världen. I USA är det alltid andra måndagen i oktober, så datumen kan skifta lite.

Columbus Day är en märklig högtid som är "federal but not national" som en kompis sa i dag. Han är själv federalt - statligt - anställd och var ledig och hade det bra.

Men det är långt ifrån alla som har ledigt, det är ingen nationell högtid. De kommunala skolorna här i Distriktet har varit stängda i dag, men andra skolor - både privata och kommunala runt om i landet - har kört som vanligt.

Här i Distriktet märktes dock denna dag genom att tempot var lugnare än vanligt. Det gick t ex väldigt smidigt att köra Big Brother till plugget denna morgon och det var ovanligt gott om parkeringsplatser längs gatan.

Tilläggas kan att det även finns en Leif Erikson Day. Kanske inte lika uppmärksammad eller firad, men ändå. Han var ju åndå först - ja, efter den ursprungliga befolkningen förstås. Leif Erikson Day inträffade faktiskt i går, den 9 oktober. Tyvärr missade jag den, borde kanske ha tagit på mig en vikingahjälm och druckit mjöd och skrålat lite och gått bärsärkargång. Vilket härligt ord, för övrigt, finns även på engelska; go berserk. Men ursprunget sägs vara fornnordiskt: bärserk har antagligen något med kläder att göra. När vikingarna tog på sig ett björn- ("bärsärk") eller vargskinn, så förvandlades de till galna och ursinniga krigare och kämpar som inte väjde för något.

Således har vi skandinaver inte bara gett den engelskspråkiga världen fantastiska ord som smorgasbord och ombudsman utan även berserk. Vilket ju är rätt coolt.

Rapport från dagen i övrigt: Långlunch hemma hos vänner på eftermiddagen och bio med några kids nu i kväll - vi såg den nya Lejonkungen i 3D.

Inga kommentarer: