torsdag 27 oktober 2011

Om det amerikanska återvinningstänkandet

Torsdagskvällar är återvinnings- och sopkvällar i vårt neighborhood och som vanligt ser det lite olika ut utanför husen här längs gatan.

Vissa har överfulla soptunnor och inte tillstymmelse till återvinning. Andra - som vi - har knappt några sopor alls, men hur mycket återvinning som helst. Den lilla plastlådan som man ska lägga sitt glas, tidningar, kartong, matellburkar osv i, förslår inte långt. För vår del är proportionerna helt fel - vi skulle behöva ett minst dubbelt så stort återvinningskärl och kan gott nöja oss med en halv storlek på soptunnan.

Men de inbördes respektive storlekarna på kärlen säger väl en hel del om det amerikanska samhället. Här är normalläget att köpa och slänga - utan närmare eftertanke på miljöeffekter eller på att spara på jordens ändliga resurser. Här finns inga strukturer som gynnar returtänkande eller sparande. Ett totalt överdrivet förpackningstänlande. En sophämtning som i princip är gratis och väldigt generös - hämtning två gånger i veckan. Inga pantsystem. Inga incitament alls för att återvinna eller sopsortera, mer än det egna samvetet och miljömedvetandet.

Kort sagt: Det enklaste är att kasta allt i soptunnan, ställa ut den på gatan två gånger i veckan och sedan inte ägna en tanke på de gigantiska sopberg som ständigt blir ännu mer gigantiska runt om i USA.

Miljörörelsen här i USA har sedan några år kastat fram tanken att hushåll och näringsliv faktiskt borde börja betala en mer rimlig kostnad för soporna. Ju mer sopor man "levererar", desto högre belopp. Detta skulle motivera att fler började sortera ut sådant som faktiskt kan återvinnas. Sopberget skulle minska, färre träd skulle behöva huggas, mer metall skulle kunna återanvändas och så vidare.

Förslaget har hittills i princip bemötts med råa skratt. Vem skulle vilja genomföra något sådant urbota idiotiskt? Ett politiskt självmordsuppdrag i klass med att höja skatten på bensin eller att ta bort dödsstraffet.

Själva fortsätter vi träget vårt strävsamma arbete varje torsdagskväll - sätter noga ut de omfattande återvinningsmaterialet på ett ställe och den halvtomma soptunnan en bit därifrån. Sedan är det alltid lika kul när trucken kommer på fredag morgon och personalen slänger alltihop i sopbilen.

Det är enklast och går snabbast.

3 kommentarer:

Taina sa...

Öh lägger de återvinningsmaterialet tillsammans med ordinarie sopor? Här har vi nu två tunnor, som är lika stora. Återvinning i den ena och vanliga hushållssopor i den andra. Hämtas av två olika sopbilar. Återvinning varannan vecka och hushållssopor varje vecka. Här i det Olssonska huset sorteras det för fullt!

Happy Friday!

Annika sa...

Jodu, det finns en del att önska DÄR! Vi har återhämtning på onsdagr och då har varje familj en liten plastlåda att lägga grejer, tidningar etc i den.
Skulle verkligen önska att det var lite mer miljötänk, visserligen har det väl börjat lite smått. De flesta har egna kassar med sig till affären tex, bara en sån sak ;-)
Fram för miljöstugpr här också! Skulle vara SÅ BRA!
Sophämtning varje fr och ti in my neck of the woods...

Peter sa...

Taina: Nej, normalt så kommer det en särskild återvinningsbil och tar upp papper, plast, glas, metall etc. Men ibland så tar sobilen rubbet av någon anledning. Och då känns det ju så där lagom kul att man ägnat tid till att sortera och vara duktigt.

Annika: Ni har väl fortfarande gratis platskassar i Virginia? Här i Distriktet införde man en liten avgift för kassarna för ett tag sedan och det har verkligen inneburit att väldigt många tar med sig egna "beständiga" kassar när de handlar.