tisdag 4 oktober 2011

Om amerikanska alkoholvanor och bilkörning

Upptäckte en ny repa på bilen i morse. Det är bara att ge upp alla ambitioner om att behålla en välvårdad och skinande lack. Bor man som vi gör, utan egen parkeringsplats längs en trång gata där det alltid är knökfullt, så blir det så här.

Dessutom är ju Georgetown känt för sina restauranger och barer och 90 procent av de personer som kommer hit för att festa på krogen tar bilen. Att köra lite salongsberusad är helt okej här i Distriktet. Det är rent av okej att köra mycket salongsberusad. Jag skulle tro att åtminstone 50 procent av våra repor och bucklor är alkoholrelaterade. Och då vill jag betona att jag aldrig kör påverkad. Så det är inte mitt fel.

Jag har nog skrivit det förut, men jag kommer ihåg hur jag reagerade den första tiden här när jag såg folk som hade dragit i sig en helflaska rödtjut och dessutom kanske en eller annan drink under kvällens lopp, glatt satte sig bakom ratten och körde hemåt framåt midnatt.

Det är ju något som är helt otänkbart i Sverige. Åtminstone i de allra flesta kretsar. Här däremot är det helt accepterat att man kör hem. Jag har varit med om ett enda tillfälle när en hustru till en klart påverkad man sa till honom att låta bli att köra - de hade barnen med sig.

Mannen körde ändå. Men han lovade att ta det extra försiktigt...

Det finns formella alkoholgränser här i Distriktet. De är generösa, jag skulle antagligen kunna dricka en halv flaska vin utan att åka fast. Fast å andra sidan har aldrig sett en enda polis ta ett enda alkoholprov här. I praktiken testas en alkoholhalt i stort sett bara om man råkat ut för en olycka och det finns anledning att misstänka att man druckit (förutom om man är uppenbart stupfull och utgör en tydlig fara i trafiken). Men håller man sig i skinnet och i filen, undviker att köra för fort och lyckas ta sig fram utan att träffa några andra fordon, cyklister eller fotgängare, då är risken att åka fast för rattfylla i praktiken väldigt nära noll.

Själv sitter jag tappert och dricker bubbelvatten istället för vin till middagen på lördagskvällen när något av barnen ska hämtas sent efter en bio eller fest. Det är smällar man få ta och ett pris som måste betalas. För med tanke på alla fulla bilförare som är ute och kör en sen lördagskväll, så gäller det att ha alla sinnen nyktra och på helspänn...

I övrigt denna dag i Distriktet: Solen och värmen är tillbaka! Resten av veckan ska det bli runt 25 grader. Lovely!

4 kommentarer:

Lasse sa...

Hej Peter!
No surprises there. Alkoholkulturen är densamma här i Schweiz och pa österlen där man tar de sma vagarna hem efter festen

Anna Karin sa...

Varmare igen?
Då kanske Karibien kan vänta ett par dagar.

Grekland nu sa...

Ibland låter det som om Distriktet är märkligt likt Grekland. Jag har också gett upp tanken på en repfri bil, den får sej en törn stup i kvarten i dessa trånga gränder. Dessutom tycker folk även här att de absolut kan köra bil även efter flera glas. Men olycksstatistiken säger förstås nåt annat...

Peter sa...

Jo, i trakterna av vilda Österlen har man ju sett ett och annat i sina dagar. När jag tänker efter så är det nog samma sak i Dalarna. Och på Gotland.

Egentligen är det väl den svenska inställningen till alkohol och bilkörning som är den extrema - och då menar jag inte att den är fel på något sätt. Det är väl bara så att svenskarna är före sin tid när det gäller att synen på att köra påverkad. I det sammanhanget (trafiksäkerhet) är det en stor gåta att det fortfarande är tillåtet att prata i mobiltelefon och köra i Sverige - något som väldigt många andra länder och delstater här i USA förbjudit för länge sedan.

Hur är det i Grekland i dag? Hörde på radion att det är närmast totalstrejk...

Karibien får vänta. Räknar med att grilla i kväll. Underbart väder!